Tehnologiile moderne de astăzi oferă o multitudine de oportunități de a face bani și de a lucra on-line. E simplu: Îţi cumperi un calculator bun, îl conectezi rapid la internet, cu o viteză bună, găseşti un client şi… întregul buget este de la 400 până la 1.000 de dolari. Dar oare e totul atât de simplu?

Internetul oferă oportunități, dar, de asemenea, creează o concurenţă puternică, poate cea mai puternică din istoria omenirii. Concurenţă nu este doar în ceea ce priveşte calitatea, dar şi în ceea ce priveşte aprecierea muncii.

Ce înseamnă acest lucru?

De exemplu, un proiectant din India a plasat pe siteul Fiverr.com o ofertă pentru a realiza designul logo-ului acestui site. El s-a aratat dispus să creeze designul logo-ului acestui site, în schimbul a cinci dolari. Aceasta este o situaţie reală, puteţi verifica pe site-ul sus menţionat. Dar dumneavoastră nu aveţi de gând să lucraţi în schimbul a cinci dolari pentru un  logo.

Care este solutia?

Nu uitaţi că majoritatea profesioniștilor, care au simţit gustul banilor, cer sume mai mari pentru munca lor. Dar nu disperați. Dacă sunteți un designer începător, trebuie să vă faceţi remarcat, să munciţi din greu pentru a atrage clienţii, trebuie să munciţi productiv cinci – şase ore pentru cinci dolari. Există şi o altă cale. Alegeţi să faceţi o şcoală de design, înainte să începeţi să oferiţi astfel de servicii on-line. Apoi, ridicându-vă nivelul profesional veţi fi capabil şi să măriţi preţul pentru serviciile prestate.

De asemenea, amintiți-vă că aproape toţi freelancerii îşi expun doar cele mai reuşite lucrări. Din totalul lucrărilor pe care ei le realizează, doar 3-5% sunt expuse sau ajung cunoscute.

Odată am comandat realizarea unui logo pentru site-ul Munca.com, la unii dintre cei mai pregătiţi freelanceri. Am analizat portofoliile a şase persoane, care ni s-au părut cele mai reuşite, pe site-ul Fiverr.com. Dar nu am primit nici un logo decent. Toate lucrările arătau a lecții de design de clasa a doua…

Vă prezentăm aceste lucrări mai jos
În ciuda faptului că există o multitudine de persoane liber profesionaliste, calitatea muncii lasă de dorit. Nu există nicio viziune şi nicio strategie. Deci, cum ajung aceşti freelanceri să fie atât de apreciaţi? Foarte simplu. Ei oferă clienţilor produsul, iar dacă aceştia nu sunt mulţumiţi, atunci să li se propune să întoarcă banii înapoi. Clientul nemulţumit rămâne fără lucrarea comandată şi cu banii în buzunar. Dar dacă clienţii primesc banii înapoi, nu mai pot aprecia lucrarea. În felul acesta, doar clienţii rămaşi mulţumiţi sunt cei care apreciază lucrările freelancerilor şi le pun note mari.

Dar acesta nu este leacul pentru rezolvarea problemei, de multe ori este o pierdere de timp şi de bani. Poate ar trebui ca freelancerii să îşi îmbunătăţească nivelul de profesionalism?!