În ultimii ani, mai multe companii internaționale și diverși investitori au devenit tot mai interesați să-și deschidă filiale sau centre regionale de afaceri în România. Acest lucru are un impact și asupra pieței de resurse umane. Dintre aceste cereri, majoritatea companiilor sunt de IT&C. Astfel, s-a ajuns la o cerere mai mare deprofesioniștii în domeniu.

În același timp, acest lucru a devenit o provocare pentru specialiștii în resurse umane, care trebuie să găsească potențialii angajați în timp rapid. Așadar,companiile din România trebuie să se adapteze la toate schimbările, ceea ce înseamnă să intre într-o nouă etapă de dezvoltare a serviciilor de resurse umane -externalizarea serviciilor.

Totodată, şi companiile locale au înțeles cât sunt de necesari specialiştii în domeniul resurselor umane, ca să preia responsabilitățile acestui departament și să aducă o bogată experiență în echipă.

De asemenea, este important de notat faptul că dezvoltarea și creșterea profesională a angajaților a devenit un obiectiv la fel de important precum dezvoltarea afacerii. Astfel, companiile se orientează spre programe de creştere şi de talent management a angajaților, lucru ce are loc datorită reducerilor de costuri pe care le au firmele care decid să externalizeze anumite departamente.

În tot acest timp, companiile care au nevoie de angajați au înțeles că specialistul în resurse umane este criticul pentru business, iar externalizarea serviciilor de resurse umane este un instrument cheie pentru a avea succes în afaceri.

Un departament de resurse presupune anumite costuri administrative şi de salarizare, luându-le în considerare pe cele pentru instruirea angajaţilor, training-uri, concedii, echipamentul IT şi altele, care pot fi reduse prin externalizarea serviciilor. Externalizarea acestor servicii poate reduce costurile cu aproximativ 40%. La fel, acest proces presupune şi un transfer de responsabilitate către o entitate externă, care dispune de o bază largă de cunoştinţe şi resurse, pentru a oferi servicii personalizate. Astfel, și erorile umane cauzate de volumul de muncă al specialiștilor de resurse umane devin din ce în ce mai rare și, respectiv, se reduc și cheltuielile.

Dacă tot vorbim despre reducerea cheltuielilor şi obținerea unui profit, resurselecele mai importante rămâne a fi tot angajații, care prin calităţile lor poate contribui la atingerea acestor obiective. De aceea, una dintre cele mai mari provocări pe care specialiştii în resurse umane au întâlnit-o este nepotrivirea dintre cererea și oferta de pe piața muncii.

În ajutor vă poate veni o companie de outsourcing care are experienţa necesară și poate identifica cu o mai mare ușurință profesioniştii, în contextul în care se simteo lipsă de personal pregătit şi cu experienţă. Angajatorii din România se întâlnesc cu candidaţi care au cunoștințe în mai multe domenii şi pot executa sarcini diverse, însă le lipseşte specializarea avansată într-un anumit omeniu. Acest lucru duce la alte costuri pentru dezvoltarea şi instruirea angajatilor, prin cursuri şi training-uri de specializare.

La fel de cunoscut este faptul că multe companii se confruntă cu problema reținerii pe o perioadă cât mai mare a angajaților. La fel, o companie de outsourcing vă poate ajuta în oferirea unor consulații pentru departamentul de resurse umane și astfel se pot descoperi soluţii şi metode optime pentru creşterea retenţiei angajaţilor.

În ceea ce privește planurile de viitor, specialiștii internaționali în resurse umane cred că în viitor o obligație a echipelor de resurse umane va fi acordarea unei atenţii sporite atât oamenilor din interiorul companiei, cât şi celor din exterior. În cazul companiilor care își vor majora numărul de angajați, specialiștii susțin că va fi necesar ca fiecare muncitor să fie tratat ca persoană individuală, cu nevoi şi preferinţe proprii, care dă randament și este motivat odată că este implicat înprograme de impulsionare personalizate.