Să muncești de acasă poate fi tentant, mai ales dacă faci parte din categoria persoanelor care urăsc să se trezească de dimineață, iar traficul ți se pare insuportabil. De acasă poți munci la fel de bine, ca la birou, mai ales că nu simți presiunea șefilor.
Există însă și o altă fațetă a lucrurilor: acasă te concentrezi mai greu decât la birou, ești lipsit de o comunicare eficientă cu colegii, iar realizarea însărcinărilor poate fi dificil de realizat, dacă nu te poți impune.
De cele mai multe ori persoanele care muncesc de acasă nu mai trebuie să semneze condica la birou. Asta pentru că ei nu sunt angajații unei companii, ci muncesc în baza unor contracte pe operioadă determinată, încheiate cu anumiți clienți.
Firmele care acceptă să aibă angajați care să lucreze de acasă își asumă riscul de a nu le putea controla activitatea la fel de bine ca atunci când aceștia se află la birou. Pe de altă parte, firmele scapă de obligația de a asigura angajaților un spațiu de lucru adecvat. Acest lucru înseamnă amenajarea birourilor și nemijlocit sunt necesare cheltuieli suplimentare pentru închirierea unor spații.
Munca la domiciliu poate fi încercată de oricine, însă nu toată lumea se va putea adapta acestui tip de muncă. În timp ce unele persoane se pot concentra mai bine atunci când lucrează de acasă, altele ar putea să întâmpine dificultăți majore.
Psihoterapeuții explică faptul că persoanele mai organizate, dar independente din fire vor da randament bun și se vor regăsi foarte bine într-un program de muncă flexibil. În același timp, persoanele nesigure de sine, care au nevoie mereu de confirmare și validare și care sunt dependente de conexiune interumană vor lucra mai bine în echipă. Respectiv, aceste persoane este posibil să se simtă inconfortabil lucrând de acasă.
Avantajele muncii de acasă
- Eviți aglomerația din oraș
- Eviți să pierdeți timpul în zadar
- Ai posibilitatea să îți faci singur programul
- Ai mai mult timp pentru familie
- Ai mai puține cheltuieli (transport, mâncare în oraș, etc.)
- Nu ești întrerupt de colegi.
Dezavantajele muncii de acasă
- Îți lipsește energia locului de muncă
- Te distragi mai ușor de la însărcinările tale
- Pierzi abilitățile de a lucra în echipă
- Nu poți fi ajutat de colegi, la nevoie
- Te poți simți izolat
Totuși, specialiștii în resurse umane susțin că principalul avantaj atunci când alegi să muncești la domiciliu este libertatea. Acasă poţi realiza însărcinările în ritmul tău și te poți concentra mai bine, pentru că nu ești perturbat de colegi sau discuțiile acestora. Un alt avantaj este că între timp mai poţi face şi altceva sau îți poţi lua pauză când vrei tu. De asemenea, persoana care muncește de acasă nu simte stresul și presiunea superiorilor, mai notează specialiștii în resurse umane.
Pe de altă parte, lucrând de acasă există riscul să fii mai ușor sustras de la muncă sau să nu faci o delimitare clară între muncă și activitățile de natură personală. Așa că, dacă spațiul de lucru de acasă nu este delimitat de cel al îndatoririlor casnice, pot apărea altfel de probleme. De exemplu, în cazul în care copiii tăi stau în același spațiu în care lucrezi, ai putea fi ușor distras de la muncă. Astfel, pentru a lucra eficient de acasă trebuie să ai putere de concentrare foarte mare, voință să te mobilizezi să lucrezi și spirit autodidact.
Mai mult, lucrând de acasă, persoanele interesate să facă performanță au tendința de a se supraîncărca cu sarcini de serviciu, notează specialiștii. În schimb, persoanele care nu sunt axatepe performanța profesională pot avea tendința de amânare a lucrului. La fel, specialiștii în resurse umane consideră că amestecul dintre mediul profesional şi cel de acasă este posibil să determine o scădere a eficienţei, pentru că acasă este asociată cu relaxarea.
Într-un final, specialiștii în resurse umane recomandă ca acele două modalități de lucru să fie combinate. De exemplu, dacă munca la oficiu devine plictisitoare poți încerca să lucrezi de acasă doar cu anumite ocazii, pentru a scăpa de rutină. Dacă ești angajat, poți negocia ca în zilele de luni sau vineri să le lucrezi de acasă, desigur dacă și jobul tău îți permite o astfel de posibilitate.
De altfel, până nu încerci nu ai cum să știi ce poți și ce nu. Cunoscându-ți calitățile, atuurile șipersonalitatea le poți pune în valoare prin oricare dintre cele două tipuri de activitate sau prin ambele.