”Generația Y”, numită de sociologii internaționali astfel, este reprezentată de acei angajați care sunt născuți între 1980 și 1995, și  care sunt de părere că un job nu este totul. Pentru marea majoritate dintre aceștia, locul de muncă trebuie să-i permită și posibilitatea de a se dezvolta ca profesionist, dar și ca persoană.

În același timp, specialiștii din ”Generația Y” sunt acei angajați care sunt mai predispuși la schimbarea locului de muncă și asta nu doar din rațiuni financiare. De exemplu, dacă pentru ei programul de muncă este prea încărcat, atunci angajații din ”Generația Y” vor fi oricând predispuși să-și schimbe locul de muncă sau chiar meseria în sine.

Mai mult decât atât, specialiștii în resurse umane susțin că angajații din ”Generația Y” și-ar dori un program de muncă mai scurt sau chiar posibilitatea de a munci din alte locuri decât de la birou și sunt mai deschiși spre joburile neobișnuite sau netradiționale ale secolului XXI.

La fel, specialiștii în resurse umane afirmă că reprezentanții companiilor care doresc să câștige loialitatea ”Generației Y” trebuie să-și schimbe tactica prin care vor să obține acest lucru, altfel riscă să piardă o bună parte dintre angajații care fac parte din această categorie, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Global.

Ce cred angajații din ”Generația Y” despre schimbarea jobului

Datele studiului au scos la iveală faptul că 44% dintre angajații din ”Generația Y” afirmă că dacă ar avea posibilitate ar pleca de la actualul job, în următorii doi ani. În cazul în care perioada de raportare ar fi extinsă până la anul 2020, atunci procentul de angajați, care fac parte din ”Generația Y” ar ajunge la 66%. La acest studiu au participat 7.700 de persoane angajate în câmpul muncii, care fac parte din ”Generația Y”, din 29 de țări.

Principalele preocupări ale ”Generației Y” sunt: asigurarea echilibrului între carieră și viața personală, posibilitatea de a fi cât mai flexibil și diferențele de valori. În același timp, temeri ca lipsa abilităților de lider și frica de a fi trecut cu vederea au fost ades menționate de cei își propuneau să facă o schimbare în carieră, în viitorul apropiat.

Cum vede ”Generația Y” perspectiva afacerilor

În principal,  ”Generația Y” este ghidată de valori puternice, indiferent de stadiul în care se află în carieră. Astfel, reprezentanții acestei generații pun accent pe respectivele valori atunci când vine vorba de alegerea anagajatorilor, de sarcinile pe care sunt dispuși să le îndeplinească, dar și de deciziile pe care le iau atunci când sunt puși într-un rol mai important.

În ceea ce privește perspectiva business-ului, reprezentanții ”Generației Y” își doresc ca afacerile să se axeze mai mult pe oameni, apoi pe produse și pe scop, în sine, și mai puțin pe profit. 

“Generația Y valorifică scopul organizației mai mult decât succesul financiar, fără a renunța la valorile și oportunitățile de dezvoltare personală. Liderii lor trebuie să demonstreze că apreciază aceste priorități, altfel organizațiile acestora riscă să piardă o mare parte din forța de muncă”, a spus Punit Renjen, CEO Deloitte Global. 

Ce fel de angajatori își doresc cei din ”Generația Y”

Studiul realizat de Deloitte Global mai prezintă faptul că reprezentanții ”Generației Y” își doresc să aibă angajatori cu aspirații similare. Astfel, șapte din zece persoane consideră că valorile personale trebuie să se regăsească și în organizația pentru care lucrează. În opinia respondenților, aceasta poate fi o posibilă rețeță de succes pentru companiile care își doresc să îi păstreze pe tinerii profesioniști.

  La fel, angajații care fac parte din ”Generația Y” consideră că eliminarea diferențelor aspiraționale este vitală pentru a atrage și-i păstra în companii pe cei din ”Generația Millennium”. Angajații din ”Generația Y” sunt de părere că tinerii vor să lucreze pentru organizații axate pe îmbunătățirea abilităților, spre creșterea veniturilor și nivelului de satisfacție al angajaților, care generează locuri de muncă și produc bunuri și servicii cu un impact pozitiv în viața oamenilor.

De asemenea, ”Generația Y” admite că este nevoie de afaceri, care să crească și să genereze profit, dar în același timp consideră că majoritatea companiilor sunt mult prea concentrate pe aceste două ultime obiective – de a crește și de a înregistra profit. Astfel, aceste obiective sunt văzute ca primordiale de cei din ”Generația Millennium”, pentru care organizațiile cu un obiectiv clar vor avea succes pe termen lung, iar cele care nu îl au sunt în pericol.

Așadar, conform studiului Deloitte, pentru a-i menține cât mai mult timp în companii pe angajații care fac parte din ”Generația Y”, angajatorii ar trebui să încurajeaze echilibrul între carieră și viața personală, să ofere oportunități de leadership și mentorat, să fie flexibile și să ofere mai multă libertate în carieră, să aibă o atitudine ce încurajează și recompensează comunicarea deschisă și să fie deschise spre acceptarea angajaților de diverse etnii și sexe.

Valorile ”Generației Y”

Înprincipal, valorile ”Generației Y” sunt la fel ca și ale celorlalte generații,deși percepția generală este că reprezentanții acestei categorii își doresc doar să fie celebri. Studiul realizat de Deloitte Global a revelat faptul că ”Generația Y” are aspirații tradiționale. Persoanele care au participat la cercetare au menționat că își doresc să aibă o locuință, să își găsească un partener de viață, să își asigure o stabilitate financiară, care ulterior să le asigure o pensie pentru a avea un oarecare nivel de comoditate.

În același timp, potrivit studiului, angajații din ”Generația Y” au ambiția de a contribui la bunăstarea companiilor în care lucrează și indirect la nivelul de bunăstare al omenirii, în general. Pentru majoritatea participanților la cercetare, valorile personale și morale sunt pe primul loc, astfel, nu este o problemă pentru cei din ”Generația Y” să-și susțină principiile, atunci când sunt rugați să facă ceva ce intră în conflict cu valorile personale. Aceste caracteristici îi vizează chiar și pe angajații aflați în posturi ierarhice superioare, iar acest lucru sugerează că viitorii lideri vor lua decizii bazându-se atât pe valorile proprii cât și pe obiectivele  companiei în care activează.

“Persoanele din generația anterioară căutau să aibă relații pe termen lung cu angajatorii, iar majoritatea dintre ei nu concepea să își refuze superiorii. “Generația Y” este mai independentă din acest punct de vedere și va pune valorile proprii înaintea valorilor companiei. Ei definesc altfel succesul profesional, anume gestionându-și proactiv cariera, iar pe măsură ce avansează profesional, principiile lor rămân neschimbate. Acest lucru, însă, poate avea un impact serios asupra mediului de afaceri în viitor”, a spus CEO-ul Deloitte Global, Punit Renjen.

Scopul și împlinirea personală, pe primul loc

Circa 40% din participanții la cercetarea realizată de Deloitte Global sunt mulțumiți de locul de muncă actual, iar alți 40% dintre aceștia intenționează să-și păstreze jobul la același angajator, până după 2020. Respondenții consideră că angajatorii au un scop bine stabilit, dincolo de succesul financiar. În același timp, cei care au o satisfacție redusă la locul de muncă sau intenționează să-și schimbe jobul în următorii doi ani reprezintă 48%.

Pentru 69% dintre angajații din ”Generația Y” dorința de a-și schimba locul de muncă în următorii cinci ani este mai ridicată în rândul celor care lucrează pe o piață  emergentă, față de 61% din rândul celor care lucrează pe piețe dezvoltate. Chiar și așa, dorința de schimbare a jobului nu se datorează doar mediului economic.

Din datele prezentate de studiu mai vedem că aproape două treimi dintre respondenți consideră că potențialul lor nu este dezvoltat complet, iar din acest motiv, majoritatea dintre ei estimează că își vor părăsi locul actual de muncă, fiind nemulțumiți de modul în care aptitudinile le-au fost valorificate.

Așadar, concluziile sunt clare. Cei din ”Generația Y” vor mai mult timp pentru dezvoltarea aptitudinilor și discuții privind noi metode de lucru. La fel, ei sunt cei care caută flexibilitate și ar prefera să lucreze de acolo de unde se simt mai productivi. Însă, doar 43% dintre aceștia au această posibilitate. Partea bună este că mai multe de jumătate dintre respondenți simt că dețin controlul asupra propriei cariere.