Firmele sau companiile care se ocupă de recrutarea personalului pentru cei care au nevoie de angajați primesc sute de  CV-uri pe zi, iar timpul alocat analizării acestora este destul de scurt. De aceea, înainte să îți expediezi CV-ul, pentru a ocupa postul la care visezi, verifică dacă ai scris totul corect și scurta ta biografie este suficient de atragătoare pentru a fi luată în calcul.

Îți prezentăm mai jos câteva greșeli pe care e bine să le eviți atunci când îți scrii CV-ul, dacă nu vrei ca șansele tale de a obține jobul la care aspiri să se reducă.

 Un CV dezorganizat

În mare parte, angajatorii au deja în cap cum trebuie să fie structurat un CV, iar atunci când sunt în căutarea angajaților știu exact ce vor să vadă, știu anume trebuie să se uite în CV și la ce trebuie să atragă atenția. Așa că dacă tu aplici pentru un job de manager, dar ai un CV scris dezordonat, fără a respecta anumiți parametri, vei fi din start trecut cu vederea și îți poți lua adio de la jobul visat. Niciun angajator nu te va crede capabil să îndeplinești sarcinile acestei funcții, când va vedea un CV dezorganizat. În schimb, daca ai un CV scris clar, organizat și în care informațiile relevante sunt trecute acolo unde le cauta angajatorii, probabilitatea de a fi selectat crește până la 60%.

Același CV pentru toate joburile la care aplici

Specialiștii în resurse umane notează că atunci când sunt în căutare de angajați selectează CV-ul după cuvinte-cheie care definesc postul vizat, experiența prealabilă a candidatului sau o trăsătură personală. Așadar, dacă îți dorești cu adevărat un loc de muncă nu-l vei impresiona pe angajator cu un CV tras la indigo și trimis pentru toate joburile vacante. Pentru a-l face interesat de tine poți, însă, adapta cele câteva pagini de CV la jobul pentru care aplici și poți scoate în evidență abilitățile și competențele tale, care corespund jobului. Atunci când adaptezi CV-ul în funcție de job, scoate în evidență cele mai importante 3-7 lucruri pe care le-ai făcut și se potrivesc cerințelor și elimină tot ce este irelevant. În acest fel, ești în avantaj față de ceilalți pretendenți.

Regula celor 6 secunde

Potrivit unui studiu realizat anterior, specialiștii în resurse umane susțin că alocă 5 minute citind fiecare CV. Totuși, specialiștii notează faptul că fiecare recruiter alocă doar 6 secunde pentru a parcurge CV-ul de la cap la coadă, pentru a scana informația, nu pentru a o citi. Dintre acestea, 4 secunde sunt alocate pentru a vedea spațiile unde ai notat ce joburi ai avut anterior, posturile ocupate, companiile pentru care ai lucrat, data la care ai început și ai încheiat munca și spațiul dedicat instruirii. Așadar, acestea sunt spațiile pe care trebuie să pui accent, pentru a-i atrage atenția angajatorului și pentru a fi selectat. Dacă l-ai atras cu ajutorul acestor informații din CV-ul tău, atunci cele 2 secunde rămase vor fi petrecute de angajator citind alte lucruri despre tine din celelalte capitole.

Greșelile de scriere te pot descalifica

Majoritatea specialiștilor în resurse umane susțin că refuză instant un CV al unui candidat, dacă acesta conține o greșeală de redactare sau de gramatică. Un alt motiv pentru care ai putea fi descalificat ar putea fi utilizarea unui e-mail greșit sau a unuia neprofesionist. De exemplu, tu aplici la un job serios, dar ai o adresă de e-mail de genul: iepurash@gmail.com. În 76% dintre cazuri, specialiștii în resurse umane susțin că dau un răspuns negativ atunci când adresele de e-mail din CV sunt neserioase sau neprofesioniste. Așadar, asigură-te că pentru serviciu utilizezi o adresă poștală cu numele tău.

Nu ești suficient de pregătit pentru un job, dar oricum aplici

La fel, specialiștii în resurse umane evidențiază faptul că 50% dintre candidații care aplică pentru anumite joburi, în general, nu îndeplinesc condițiile de bază. Explicația este simplă, spun specialiștii: persoanele interesate de locurile de muncă vacante, în mare parte, nu citesc cu atenție anunțul de recrutare. Așadar, înainte să trimiți CV-ul pentru un job vacant, citește cu atenție anunțul de recrutare, asigură-te că ești persoana potrivită pentru acel post și că ai toată pregătirea necesară. Altfel, ai toate șansele să fii respins, iar jobul pe care îl vrei tu va fi dat altcuiva.

Sfaturi de la angajatori:

Pe lângă cele menționate mai sus, specialiștii în resurse umane mai notează că atunci când deschid un CV vor să vadă sinceritate, bun-simt, limba româna/straină corect utilizate și extrem de util – activități extra-job, internship-uri sau stagii de practică la care ai participat.

În medie, companiile care se ocupă cu recrutarea personalului primesc primele CV-uri în circa 200 de secunde de la postarea anunțurilor cu joburile vacante. Astfel, CV-ul trebuie să prezinte activitățile, realizările personale și nu trebuie să fie mai lung de două pagini.