Ți-e frică să ceri un salariu mai mare, decât ceea ce îţi oferă compania la interviul de angajare sau pur şi simplu te resemnezi cu ceea ce ţi se propune? Cea mai comună decizie luată de majoritatea persoanelor este să accepte ceea ce oferă angajatorii.

Un studiu recent a arătat că în Statele Unite ale Americii doar 38% dintre absolvenți şi-au negociat oferta salarială care le-a fost prezentată. Aceasta este o greșeală, potrivit companiei „CarrerBuilder” din Marea Britanie, care afirmă că șapte din zece companii sunt dispuse să dea o majorare salarială peste oferta anunţată inițial.

Mai rău, specialiştii în resurse umane ale aceleiaşi companii afirmă că una din zece companii resping candidaţii care nu încearcă să-şi  negocieze prima ofertă salarială. Aşadar, cum să-ţi convingi șeful săţi dea un salariu mai mare şi cum să fii un bun negociator, fără riscul de a cere prea mult şi fără a risca să pierzi locul de muncă? Iată câteva sfaturi mai jos, recomandate de specialiştii în resurse umane ai companiei „CarrerBuilder” din Marea Britanie.

1. Fă-ţi temele

Înainte de a merge la un interviu de angajare, este important să verifici referințele salariale pentru locul de muncă la care aspiri. În multe țări există site-uri web care oferă aceste date și firme internaționale sau chiar directorii salariali publică aceste date, care vă permit să aveţi o imagine cât mai clară asupra salariului pe care îl puteţi cere.

Cu toate acestea, informațiile pot fi mai precise dacă întrebi persoanele care lucrează sau au lucrat în această companie sau eventual în postul pentru care tu aspiri. „Dacă persoanele respective au plecat din compania în care intenţionaţi să vă angajaţi, vor fi mai dispuse să vă răspundă mai deschis la întrebările care vă interesează”, spune Alison Taffel Rabinowitz, specialist în resurse umane.

„Avem clienți care ne sună o dată pe an pentru a discuta ofertele salariale oferite de piața forței de muncă la acel moment!, povesteşte Frank Gentile, director al companiei de recrutare Professional Personal Group din Boston.

2. Aflați totul despre companie

Nu este de ajuns să cunoşti nivelul salariilor din compania vreţi să obţineţi un job. La fel de important este să cunoşti tot ce se poate de aflat despre firma respectivă. De exemplu, este important să ştii dacă trebuie să lucrezi mai multe ore suplimentare, în timpul weekend-ului sau de sărbători. Dacă este așa, atunci trebuie să afli dacă firma respectivă compensează aceste ore suplimentare muncite sau îţi oferă mai mult timp liber. Totodată, este bine să ştii dacă se oferă bonusuri salariale pentru performanţe sau dacă există sau nu prime anuale ori de sărbători.

„Dacă doriți să creați cele mai bune condiții pentru negocierea unui bun salariu cu o companie, ar trebui să demonstraţi faptul că ați înțeles cu adevărat perspectiva unei compensații salariale pe potrivă din partea companiei”, consideră Philippe Gaud, profesor de Resurse Umane și Managementul școlar de afaceri HEC Paris.

3. Fii pregătit să-ţi aperi valoarea capacităţilor tale

Este important să dai valoare abilităților tale. Cu alte cuvinte, atunci când este cazul, descrie experiența ta în termeni care demonstrează valoarea monetară. De exemplu, un asistent administrativ care a creat un nou sistem de arhivare poate vorbi despre iniţial despre problemă și apoi despre modul în care a soluționat-o şi impactul asupra afacerii. Iar dacă te afli în zona de vânzări, poți vorbi despre modul în care ai impulsionat vânzările, cu 30%.

Calitatea negocierii tale va spune mai multe decât determinarea ta, în sine, de a obţine mai mulți bani. Fii inteligent, dar nu agresiv. În cazul care vei demonstra acest lucru, compania în care aspiri să ajungi va face o excepție, dacă va considera că într-adevăr ești valoros, susţin specialiştii în resurse umane.

4. Nu fi primul care vorbeşte despre cifre

Așteaptă până când reprezentanţii companiei îţi vor face prima ofertă de salariu. „Dacă deschizi negocierea prin vociferarea, de exemplu a 50.000 de dolari, dar de fapt compania îşi planifica să îţi ofere mai mult, atunci va trebui să accepţi să lucrezi pe mai puţin”, spune Kelly Mattice, vicepreşedinte al Execu-Search Group.

Şi ce se întâmplă dacă la interviul de angajare eşti întrebat care este salariul tău actual? Specialistul în resurse umane Alison Taffel Rabinowitz susţine că aceasta este o întrebare foarte frecventă în timpul interviurilor de angajare și candidaţii trebuie să evite să răspundă în mod direct, spunând o cifră.

Astfel, potrivit lui Alison Taffel Rabinowitz, candidaţii ar trebui să răspundă aşa: „Pentru un candidat pregătit, salariul este între „XX” și „YY”. Cred că sunt alături de cifra cea mai înaltă, raportându-mă la experiența mea și la realizările mele”.

5. Motivația unui salariu mare este foarte importantă

„Depinde cât de mult îţi doreşti acest loc de muncă și care sunt motivațiile tale de a obţine un job în compania în care aplici”, spune Lynn Sedgwick, directorul firmei britanice Clayton Recruitment.

În cazul în care interesul tău pentru a schimba compania se datorează la ceva mai mult decât din cauza banilor, cum ar fi un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală, sau dezvoltarea carierei tale, atunci ar trebui să ai o abordare diferită de negociere în timpul interviului de angajare.

Dacă tot ceea ce vrei sunt mai mulți bani, atunci decide-te care ar fi suma cea mai mare pentru care ai vrea să munceşti, dar şi care ar fi cel mai jos nivel salarial pentru care ai accepta să lucrezi, în cazul în care vei fi întrebat. La fel, întreabă când ai putea primi o majorare de salariu şi în baza căror cerinţe se va întâmpla acest lucru, dar şi modul în care vei fi evaluat.

Sperăm că sfaturile oferite de specialiştii în resurse umane din diferite colţuri ale lumii şi expuse de noi îţi vor fi de folos, succes!