Plecarea românilor peste hotare în căutarea unui loc de muncă bine plătit este deja un lucru obișnuit pentru țara noastră. Însă, de multe ori, românii care pleacă peste hotare își lasă copiii minori în grija bunicilor sau chiar sunt lăsați fără supraveghere. Puțini știu că legislația prevede amenzi pentru părinții sau tutorii care pleacă la muncă în străinătate și nu informează despre acest lucru asistența socială.

Potrivit legislației, părinții sau tutorii care pleacă peste hotare sunt obligați să informeze autoritățile despre plecarea peste hotare. În caz contrar, ei riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Odată ce informați asistența socială despre plecarea în străinătate, trebuie să informați despre persoana desemnată pentru a avea grijă de copil. Aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă (rudele de până la gradul al IV-lea inclusiv, cum sunt bunicii, unchii/mătușile sau verii), să aibă minimum 18 ani și să poată întreține copilul în perioada în care tutorele legal sau părinții. De asemenea, această persoană trebuie să îndeplinească și condițiile materiale, și garanțiile morale pe care le implică creșterea unui copil.

De asemenea, persoana care va supraeghea copii trebuie să-și dea acordul în fața unei comisii, care va examina, în termen de trei zile, cererea în acest sens.