Britanicii au votat pentru ieșirea Marii Britanii din componența Uniunii Europene. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Totuși, ieșirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenția sa cu doi ani înainte.
În această perioadă, urmează să se negocieze viitoarea relație cu UE, prin negocieri formale și transparente. Pentru Marea Britanie, ieșirea însemnă renegocierea tuturor înțelegerilor cu UE, comerciale și politice. În funcție de aceste negocieri vor apărea noile înțelegeri pe circulația forței de muncă, a mărfurilor, a capitalului și a serviciilor.
Indiferent de rezultatul negocierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulații. Vor fi înăsprite mult condițiile de muncă acolo pentru cetățenii UE, deci și pentru români. Este posibil ca și pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricții, să se revină la vize.
Astăzi, președintele Klaus Iohannis i-a invitat la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Cioloș, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie.
Comenteaza
Autentificarea este necesara pentru a comenta