În prezent, când migrația ajunge la cote alarmante, se constată că cei mai mulți pleacă peste hotare persoanele de la sate, iar în același timp, corporatișții își mută afacerile în localitățile rurale. Asa se arată într-o analiză socio-demografică.
În opinia specialiștilor, acest fenomen poate influența negativ economia. Și anume, că odată cu mutarea afcerilor la sat, scade consumul. Salariile de 6.000 de lei plătite la oraș se transformă în salarii mai mici, astfel consumul scade, fiind cheltuiți mai puțini bani pe credite, alimente sau combustibil.
Aceste fenomene la o dezvoltare accentuată a zonelor periurbane care administrativ oferă avantajele zonelor rurale, dar au toate caracteristicile zonelor urbane.
Datele Institutului Național de Statistică arată că aproximativ 107.000 de locuitori români s-au mutat de la oraşe la sate în 2015, în timp ce mai puţin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la oraşe. Pentru o comparaţie, în 1990 numărul românilor care plecau de la oraşe la sate era de patru ori mai mic, în timp ce migraţia rural-urban era de şapte ori mai mare.