O scrisoare de intenție este un document de maximum o pagină, bine structurat și trimis angajatorilor, în care explici de ce îți dorești să lucrezi în cadrul companiei vizate de tine. În scrisoarea de intenție trebuie să demonstrezi că ai toate calitățile necesare pentru a ocupa locul de muncă vacant care este scos la concurs. Mai pe scurt, în scrisoarea de intenție trebuie să exprimi cât se poate de clar ce temotivează să aplici pentru jobul pe care vrei să îl ocupi.

Specialiștii în resurse umane la nivel internațional susțin că pentru dacă vrei ca dosarul tău să nu treacă neobservat de către angajatori, trebuie să demonstrezi interes pentru compania în care vrei să lucrezi și pentru postul la care aplici. Așa că, atunci când scrieți o scrisoare de intenție trebuie să demonstrați că aveți suficiente informații ce vă motivează să aplicați pentru un job.

În același timp, specialiștii susțin că prin scrisoarea de intenție, persoanele aflate în căutarea unui job au posibilitatea de a-și evidenția mai bine calitățile, lucru pe care nu-l pot face atunci când scriu un CV.

Mai mult, specialiștii în resurse umane afirmă că de multe ori scrisoarea de intenție este factorul determinant pentru anumite posturi importante. Astfel, în momentul redactării unei scrisori de intenție ai posibilitatea să utilizezi anumite fraze comune de introducere sau încheiere. De asemenea, prin scrisoarea de intenție trebuie să demonstrezi angajatorului creativitatea pe care o ai, iar acest lucru poate face diferența între tine și alți candidați.

Până a trece la modul în care trebuie să fie scrisă o scrisoare de intenție, trebuie să menționăm că există mai multe tipuri de scrisori de intenție:

  • scrisori de intenție destinate companiilor de recrutare
  • scrisori de intenție care răspund unui anunț de angajare
  • scrisori de intenție pentru candidaturi spontane.
Cele trei scopuri ale unei scrisori de intenție:

Specialiștii în resurse umane susțin că scrisoarea de intenție trebuie să atingă trei scopuri diferite. Vedeți mai jos care sunt acestea.

Să atragă atenția

În primul rând, specialiștii în resurse umane susțin că persoanele care se ocupă de recrutarea de personal trebuie să fie impresionate pozitiv din primele rânduri din scrisoarea ta de intenție. Odată atins acest obiectiv, cei care recrutează personal vor fi interesați să citească până la capăt ceea ce scrii.

Pentru a reuși să captezi atenția celor care îți studiază scrisoare de intenție trebuie să știi cum și ce formule de adresare potrivite să folosești. Astfel, specialiștii înresurse umane afirmă că este indicat să te adresezi unei persoane specifice, în loc să folosești o formulare generală. O altă formă de a atrage atenția în mod pozitiv este să precizezi de la începutul textului o trăsătură care crezi tu că te favorizează și face diferența între tine și ceilalți candidați. Bineînțeles, această calitate trebuie să fie relevantă pentru postul la care aplici și evident să o ai. Dacă minți, își vor da seama, oricum.

Să folosească eficient atenția câștigată

Dacă le-ai captat atenția, în al doilea paragraf trebuie să știi cum ”să te vinzi”. Mai exact, aceasta este partea din scrisoarea de intenție care trebuie să îi facă pe angajatori să spună: ”da, aceasta este persoana potrivită”. În acest al doilea paragraf al scrisorii de intenție trebuie să prezinți toate argumentele care te recomandă drept candidatul ideal pentru jobul vizat de tine și toate calitățile pe care le ai pentru a răspunde nevoilor companiei.

Să determine angajatorul să-ți citească CV-ul și să stabilească un interviu

Dacă primul și al doilea scop au fost atinse, atunci singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să-i determini pe angajatori să te sune. Cum? După ce i-ai convins cât de priceput ești, asigură-te că scrisoarea ta de intenție conține datele tale de contactcorecte și exprimă-ți în paragraful final dorința de a fi contactat. Astfel, vei atinge și cel de al treilea scop, iar angajatorul te va suna pentru a stabili un interviu șipentru că va dori să te cunoască mai bine.

Ce nu trebuie să lipsească din scrisoarea ta de intenție

Chiar dacă vorbim de modul în care trebuie să scrii o scisoare de intenție și la ce aspecte trebuie să atragi atenția, specialiștii susțin că nu există un standard de scriere a unui astfel de document. Potrivit lor, conținutul scrisorii de intenție diferă în funcție de situație. Chiar și așa, există câteva elemente de bază care nu pot lipsi dintr-o scrisoare de intenție. Așa că, la nivel general, în orice scrisoare de intenție trebuie să scrii:

  • Ce te motivează să aplici pentru respectivul loc de muncă
  • Ce argumente ai să crezi că ești persoană potrivită pentru respectivul job
  • Exprimarea dorinței de a fi contactat

Ce informații trebuie să conțină o scrisoare de intenție

Datele tale de contact – În primul rând trebuie să indici datele tale complete încalitate de candidat: nume, prenume, adresă, număr de telefon, adresa de e-mail și opțional profilurile tale serioase de pe site-urile de socializare (desigur, dacă au vreo relevanță pentru locul de muncă la care aplici).

Aceste date sunt scrise la începutul scrisorii de intenție, în colțul din stânga de sus (asta dacă trimiți scrisoarea pe suport de hârtie), iar la finalul scrisorii îți vei punesemnatura, dacă o trimiți prin e-mail.

Numele și funcția persoanei – La începutul scrisorii de intenție vor apărea numele și funcția persoanei care se ocupă de recrutări în cadrul companiei. Aceste date vor apărea în formula de adresare de la început.

Numele și adresa companiei – În cazul în care vei trimite pe suport de hârtiescrisoarea de intenție, aceste date le vei menționa în colțul din dreapta de sus al foii. În cazul în care vei trimite scrisoarea de intenție în format electronic, numeleși adresa companiei angajatoare le vei omite.

Data – Comparativ cu CV-ul, în care nu se indică data, scrisoarea de intenție trebuie să conțină această informație. De obicei, data se scrie în colțul din dreapta sus a scrisorii. În cazul în care vei trimite scrisoarea pe suport de hârtie, unde se conțin deja numele și adresa companiei, data o vei scrie sub aceste informații.

Formula de salut/adresare – ”Domnului…” sau ”Doamnei…” sunt cele mai simple formule de adresare și de salut. De asemenea, acestea sunt și larg utilizate în textele scrisorilor de intenție.

Primul paragraf – În acest paragraf trebuie să explici din ce motiv aplici pentru jobul respectiv și sursa de unde ai aflat despre el. La fel, trebuie să precizezi la ce post aspiri, în cazul în care acest lucru nu este specificat în anunțul de angjare la care te referi.

Al doilea paragraf – În acest paragraf trebuie să demonstrezi angajatorului că eștipersoana potrivită pentru a ocupa locul de muncă vacant. Așadar, trebuie să menționezi ce aptitudini ai pentru a face față jobului. Dacă ești o persoană cu o bogată experiență în domeniul vizat, vei specifica neapărat acest lucru. De asemenea, poți scrie și ce reușite ai avut la locurile de muncă anterioare.

Al treilea paragraf – Potrivit specialiștilor în resurse umane, este recomandat ca acesta să fie ultimul paragraf. În acest aliniat, de obicei, se face referire la CV-ul tău și la cât de dispus ești să stabilești un interviu de angajare. Astfel, ai posibilitatea să oferi mai multe detalii și informații din scrisoarea de intenție și din CV. De asemenea, poți aduce în discuție unele recomandări profesionale care te avantajează sau îți evidențiază performanțele.

Formula de încheiere – Așa cum nu există rețete minune pe care să le urmezi, formula de încheiere a unei scrisori de intenție trebuie să îți aparțină, ca și restul conținutului scrisorii, de altfel. Totuși, specialiștii în resurse umane recomandă să păstrezi un stil profesional, neutru, iar formulele potrivite sunt de genul: “Cu considerație…” sau ”Cu respect…”, etc.

Semnătura – În cazul în care vei trimite scrisoarea de intenție pe suport de hârtie, semnătura va fi pusă după ce îți vei ortografia numele complet. Dacă vei trimite documentul prin e-mail, semnătura va fi pusă la finalul scrisorii, lângă numele,prenumele și datele tale de contact.

Toate informațiile pe care ți le-am prezentat mai sus sunt părțile componente de ale unei scrisori de intenție, dar există și unele diferențe specifice domeniului sau jobului la care aplici. Astfel, structurarea unei scrisori de intenție se va schimba în funcție de experiența candidatului, jobul la care aplică și domeniul de activitate.

În încheiere, menționăm că specialiștii în resurse umane subliniază că atunci când persoanele care recrutează personal citesc scrisoarea voastră de intenție trebuie să simtă că îi este adresată. Dacă treceți acest obstacol, șansele să obțineți un interviu de angajare, iar mai apoi jobul la care aplicați sunt din ce în ce mai mari. Un ultim sfat ar fi să nu prezentați în scrisoarea de intenție nimic care ar putea să fie în defavoarea voastră, mai notează specialiștii.