”Generaţia X”este reprezentată de persoanele născute în intervalul anilor 1965–1982 și care, în prezent, au între 38 și 48 de ani și sunt dintre cele mai active din punct de vedere profesional. În România, ”Generația X” a apărut mai târziu decât în Occident, potrivit specialiștilor. Din ea fac parte persoanele care au auzit cum s-a tras la Revoluție (în decembrie 1989) și care au fost martorii a trei schimbări de bancnote și monede. 

Deși specialiștii la nivel internațional spun despre ea că este ”generația pierdută”, expusă divorțurilor și grădinițelor cu program prelungit, la fel despre ea spun că este generația care muncește până la epuizare și acordă o deosebită atenție activităților profesionale.

În România, specialiștii spun că ”Generația X” a avut de înfruntat cele mai mari schimbări de mentalitate și de obiceiuri, pentru că reprezentanții ei au copilărit în perioada comunismului, au urmat o adolescență în perioada de tranziție și muncesc și au griji din perioada capitalismului.

”Generația X” muncește până cade din picioare

Un studiu realizat de BBDO arată că persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani sunt dependente de muncă și de consum. Angajații care formează ”Generația X” sunt cei care vor cu orice preț o carieră de succes, care se străduiesc să îmbine viața de familie cu cea profesională și să-și mențină optimismul intact și să aibă o atitudine relaxată în viață.

Mai mult, această categorie de angajați este preocupată de performanța profesională mai mult decât generația precedentă. Față de ”Generația Y” (tinerii între 18-29 de ani), ”Generația X” vrea să obțină bani prin muncă multă și echilibru emoțional. Cu alte cuvinte, angajații care fac parte din ”Generația X” sunt predispuși să muncească până la epuizare.
Interesant este și faptul că această categorie este în egală măsură interesată de muncă, dar și de consum, comportament întâlnit în mod special în România. Reprezentanții acestei generații sunt impacientați și idealiști în ceea ce privește atingerea scopurilor, dar se simt foarte rar răsplătiți pentru munca pe care o depun. „Denumită de multe ori ”generația pierdută”, ”Generația X” este acum la putere. Este targetul perfect al oricărui marketer: mulți și bogați. În România, aceasta are un statut aparte”, afirmă Ștefan Chirițescu, Head of Planning Graffiti BBDO. 

Ce își doresc angajații din ”Generația X”

Reprezentanții ”Generației X” sunt lideri în leadership, au abilități bine dezvoltate şi sunt experţi în informaţie. Așadar, companiile se pot baza pe aceste detalii pentru a avea un avantaj față de cei cu care se află în competiție, în următoarele decenii. Fiind aproape de apogeul carierei sau chiar ajunşi acolo, reprezentanții ”Generației X” sunt pregătiţi şi dornici să deţină funcții de conducere.

În activitatea lor, reprezentanții ”Generației X” sunt cei care s-au simțit cel mai mult amenințați profesional de cei din ”Generaţia Y” şi, totodată, au fost blocați de cei din ”Generația Baby Boomers”, care au fost nevoiţi să îşi amâne retragerea din muncă din cauza recesiunii la nivel mondial.

 

Deşi angajații ”Generaţiei X” au fost eclipsaţi numeric de celelalte două generaţii, nici o companie nu îşi poate permite să-i ignore. Până de curând, restricţiile economice i-au menţinut în joburile în care se aflau. Pe măsură ce va trece recesiunea, aceşti angajaţi foarte calificaţi și dispuși să muncească până la epuizare vor avea mulţi pretendenţi care se vor lupta pentru abilităţile şi ambiţia lor.

Companiile care promovează un management deştept vor încerca să înţeleagă ce anume îi motivează pe angajații ”Generaţiei X”, astfel încât să-i susţină în realizarea idealurilor lor, să-i păstreze în echipă şi să le exploateze la maximum potenţialul.

Angajații predispuși să părăsească locul de muncă

Un sondaj realizat de Centrul pentru Inovaţie în domeniul Talentelor arată că 37% dintre reprezentanții ”Generației X” sunt pe picior de ducă şi intenţionează să plece de la actualul lor angajator în următorii trei ani. Și la nivel mondial datele arată că cei mai mulți angajați gata părăsească locul de muncă sunt din ”Generaţia X”.

În aceste condiții, angajatorii trebuie să le ofere acestora şansa de a se promova în funcții sau să găsească alte soluții pentru a-i păstra pe aceşti angajați talentaţi şi pasionaţi de ceea ce fac.

 

Iată mai jos câteva soluții

Creează manageri

Unul dintre participanții la studiul realizat de Centrul pentru Inovaţie în domeniul Talentelor spune că odată ce a învăţat tot ce se poate învăţa în jobul pe care are, vreau să plece la altul. Așadar, pentru ca acești angajați să nu ajungă în stadiul în care simt că nu mai progresează şi “s-au blocat”, companiile obişnuiesc să îi schimbe, prin rotaţie, în diferite funcţii.

Mai mult, un sondaj de opinie realizat de firma Sibson Consulting arată că peste jumătate din companiile aflate în topul Fortune 500 fac schimbări prin mutarea liderilor potenţiali dintr-o funcţie în alta. Asta pentru a le permite să câştige o experienţă cât mai vastă, dar și pentru a-i păstra în cadrul companiei.

Susține-i și încurajează-i să înveţe mereu lucruri noi

Un alt participant la sondajul realizat de Centrul pentru Inovaţie în domeniul Talentelor spune că îi place compania în care lucrează, dar cu toate acestea, dacă ar apărea pe piaţă un job care să-i placă şi care i s-ar potrivi, ar pleca de la actualul job. ”Nu am de gând să mă opresc din învăţat lucruri noi sau din dezvoltarea mea profesională doar ca să am un job”, mai explică respondentul.

Din acest motiv, chiar și în mijlocul recesiunii, companiile cu perspective îşi menţin programele care le permit angajaţilor tineri să îşi ramburseze creditele pe care le luaseră pentru a urma facultatea. De asemenea, unele companii instituie programe de mentorship şi de sponsorship (prin care un senior garantează şi oferă sprijin pentru evoluţia în carieră a unui angajat mai tânăr). Astfel, îi pun pe managerii din ”Generaţia X” să colaboreze cu angajaţii din ”Generaţia Baby Boomers”

Oferă-le posibilitatea de a conduce

Totodată, instituirea programelor de mentorship şi de sponsorship servesc şi altui scop: “cuplează” liderii din middle management cu executivii de la nivel de senior. Această colaborare le pot oferi oportunităţi pentru a-şi îmbogăţi experienţa în carieră, iar angajații vor fi mult mai creativi și predispuși să lucreze cu și mai multă dedicație.

O altă metodă prin care pot fi scoase în evidenţă abilităţile și calitățile angajaţilor din ”Generaţia X” este instalarea acestora în funcții de conducere sau le poți da să conducă diverse proiecte de mare vizibilitate în cadrul companiei.

Ajută-i să-şi testeze puterile

Pentru că angajații din ”Generaţia X” au crescut cu ideea că trebuie să fie independenţi şi s-au bazat pe propriile puteri pentru a atinge succesul, ei își doresc să devină întreprinzători. Circa 70% dintre respondenţii sondajului realizat de Centrul pentru Inovaţie în domeniul Talentelor preferă să lucreze independent, iar 34% aspiră să devină întreprinzători.

Așa că, dacă ai posibilități, îi poți lăsa să îşi testeze puterile înființând o firmă mixtă, cu finanţarea companiei, în loc să rişti ca acești angajați să plece.

Încurajează colaborarea între generaţii

De cele mai multe ori, angajații din ”Generația X” îi văd pe managerii din ”Generaţia Baby Boomers” ca pe nişte dinozauri intransigenţi, iar pe subordonaţii din ”Generaţia Y” – nişte puşti teribilişti. Poţi să spargi barierele dintre ei, formând parteneriate şi echipe din toate generațiile și încurajând colaborarea dintre ele.

Până la urmă, fiecare generație are propriile sale puncte forte şi dacă sunt puse în comun, iar ei învaţă unii de la alţii, vor avea toţi de câştigat. Asta pentru că își vor dezvolta și mai mult abilităţile.