Cel mai bun angajat nu este acel care munceşte mai multe ore, ci acel care este mai eficient. Aceasta este o idee care, se pare, că nu a fost asumată de toţi angajaţii din întreaga lume, din moment ce există dependenţi de muncă, ce nu au găsit echilibrul pentru a fi eficienţi.

De aceea, orice muncitor bun, la oficiu, în bar sau în realizarea unei lucrări, trebuie să fie atent la câteva idei cheie, asupra cărora experţii în domeniu atrag atenţia.

Iata care sunt cele zece idei cheie:

1. Echilibrul dintre muncă şi familie

Specialiştii pun accentul asupra faptului că un angajat nu este eficient dacă nu se odihneşte şi nu are grijă de partenera sa sau de familie. Un bun angajat are grijă de viţa sa privată, dar şi de activitatea sa profesională. Cei care nu reuşesc acest lucru, spun experţii, sunt expuşi unei munci „toxice” şi se transformă în persoane care „afectează” mediul de lucru.

2. Munca în echipă

Majoritatea experţilor consideră că este fundamental ca un angajat să ştie să conveţuiască, să muncească şi să colaboreze cu colegii săi. Specialiştii menţionează că este necesar ca un angajat să fie capabil şi disponibil să lucreze cot la cot alături de ceilalţi angajaţi şi să se ajute reciproc, pentru ca obiectivul echipei să fie atins.

3. Iniţiativa

Un angajat eficient este cel care, având independenţă, are iniţiativă şi, totodată, îşi îndeplineşte responsabilităţile, fără a fi nevoie să fie verificat şi să i se reamintească ce trebuie să facă. De asemenea, experţii subliniază că pentru a fi un lucrător perfect, un angajat trebuie să ştie să-şi asume marile provocări de lider.

4. Interes pentru aprofundarea cunoştinţelor

Specialiştii în domeniu mai subliniază faptul că un angajat perfect trebuie să fie în continuă dezvoltare profesională. Ei spun că trebuie să existe interes pentru dezvoltarea cunoştinţelor profesionale, prin formarea şi însuşirea de noi activităţi, în cadrul întreprinerii, companiei, sau în afara acesteia. Acest lucru poate avea loc la iniţiativa companiei sau din proprie ininţiativă.

5. Asumarea angajamentului faţă de companie

Fără să îţi asumi răspundere faţă de companie munca nu poate decurge cu acelaşi interes. Este necesară capacitatea de implicare pentru a atinge performanţă la locul de muncă. De asmenea, este necesar să se facă propuneri care ar putea îmbunătăți şi eficientiza activitatea. Un bun angajat, mai spun specialiştii, trebuie să colaboreze cu şeful său şi să-l ajute să dea un impuls companiei.

6. Autenticitate

Sunt mulţi angajaţi fricoşi sau care nu vor să-şi asume responsabilităţi şi riscuri. Astfel, specialiştii ajung la concluzia că un angajat trebuie să fie autentic, să spună ceea ce crede, chiar daca asta implică să recunoască faptul că îi este frică să-şi asume responsabilităţi. În acest fel, explică psihologii, atmosfera de lucru va fi una pozitivă.

7. Îndeplinirea obligaţiilor

Este necesar să se lucreze eficient, cu responsabilitate, dar în acelaşi timp specialiştii subliniază că angajatul trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle conform capacităţilor, dar şi conform fişei de post în care a fost angajat.

8. Evitarea jocului de putere

Preocuparea unui bun angajat este să ofere serviciile sale calitativ, cu multă eficienţă, dar în acelaşi timp el nu trebuie să intre, din acest motiv, în competiţie. Adică nu trebuie să facă totul doar având ca scop ascensiunea sa în cadrul companiei, mai subliniază specialiştii.

9. Atitudine de serviciu

A nu lupta pentru putere înseamnă să ai o atitudine de serviciu. Astfel, angajatul trebuie să creadă în serviciul său şi să demonstreze o atitudine de serviciu faţă de colegi, angajator, menţionează experţii.

10. Cunoaşterea drepturilor

Pe lângă toate recomandările, specialiştii menţionează că este foarte important ca angajatul să-şi cunoască drepturile, dar şi obligaţiile de serviciu. În plus, acesta trebuie să depună tot efortul pentru a respecta aceste drepturi şi obligaţii în relaţiile cu ceilalţi colegi de serviciu, mai notează specialiştii în domeniu.