În timpurile noastre, migrația este un fenomen obișnuit pentru țările care nu au reușit să atingă un nivel înalt de democrație. Unii aleg să plece pentru totdeauna în țări mult mai dezvoltate, iar alții, totuși, plănuiesc să revină în țară. Însă, mulți dintre cei care revin în țară nu cunosc cum anii lucrați în străinătate să fie luați în considerație la stabilirea pensiei pe care o vor primi.
Totuși, procedura este una destul de simplă, iar transmiterea actelor şi corespondenţa pentru fiecare caz în parte se poartă la nivel instituţional. Este de menționat faptul că pentru pensia din România este luată în calcul numai ca stagiu de cotizare, nu şi pentru plata efectivă. Adică, anii lucrați în străinătate se adaugă la vechime, dar nu vor fi luați în considerație la plata pensiei. Pentru anii lucrați în străinătate va plăti statul în care ați muncit.
De exemplu, dacă ați muncit 10 ani în Spania și 15 în România, atunci vechimea în muncă va fi de 25 de ani, dar statul român va achita pensia doar pentru cei 15 ani, iar pentru cei 10 ani veți primi pensia din Spania.
Depunerea dosarului pentru pensionare
Este important de știut că dosarul de pensionare se depune în statul în care aveți reședința, în momentul în care împliniți vârsta de pensionare stabilită în acel stat. Dacă vârsta de pensionare în statul în care aveți reședință este mai mare decât în România, atunci trebuie să așteptați până împliniți vârsta necesară în țara dată. Ulterior, dosarul se depune la instituția responsabilă de calcularea pensiei.
Dosarul trebuie să conţină următoarele documente: o cerere-tip şi o declaraţie, actele de stare civilă – buletin sau carte de identitate, certificatul de naştere, cel(e) de căsătorie, sentinţe de divorţ (dacă este cazul), certificate de deces ale soţilor din căsătoriile anterioare (dacă este cazul). Mai departe, este nevoie de carnetul de muncă (original şi copie), adeverinţă cu perioada lucrată după data de 1.01.2011 (data de la care stagiul nu mai este operat în carnetul de muncă), alte adeverinţe privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, dar şi adeverinţe privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Nu în ultimul rând, este necesar şi livretul militar (original şi copie), dacă este cazul, dar şi diploma de studii superioare curs de zi (original şi copie) şi foaia matricolă sau adeverinţă curs de zi.
Comenteaza
Autentificarea este necesara pentru a comenta