România se confruntă cu o gravă problemă ce ține de deficitul de forță de muncă, care a atins cote alarmante. Din acest motiv, autoritățile nu mai pot atrage mari investitori. Pentru a redresa situația, autoritățile intenționează să scurteze perioada de acordare a permiselor de muncă pentru cetățenii din state din afara Uniunii Europene. O inițiativă în acest sens va fi lansată în această toamnă.
Specialiștii trag un semnat de alarmă și menționează că în țară nu mai există regiuni cu șomaj mare, deoarece persoanele ori sunt angajate, ori au plecat peste hotare. Ca urmare, specialiștii solicită autorităților să trateze destul de serios această problemă.
În 2015, mai multe companii mari au relocat sute de angajați din Moldova în zonele în care aveau fabrici pentru a putea duce la capăt contractele pe care le aveau deja semnate, dar pentru executarea cărora nu mai găseau personal pe care să îl recruteze.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la sfârșitul lunii aprilie, la evidență erau 411 mii de șomeri. Persoanele fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (83,93 %), în timp ce şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 12,05%, iar cei cu studii universitare – 4,02 %.
Comenteaza
Autentificarea este necesara pentru a comenta