Angajatorii din România pot încadra, în acest an, 5.500 de cetățeni nou-admiși pe piața forței de muncă. Această decizie a fost luată de Guvernul României. Totodată, a fost stabilit numărul și tipurile de lucrători care vor fi admiși pe piața forței de muncă din România.

Astfel, Guvernul de la București a stabilit pentru anul 2016 un contingent de 5.500 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, respectiv cetățeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, ori ai Confederației Elvețiene, sau cetățenii străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state.

De asemenea, prin hotărârea privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, se aprobă contingentul de tipuri de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă.

Iată câte persoane și tipul de activitate pe care ar urma să o desfășoare muncitorii admiși pe piața forței de muncă din România:

– lucrători permanenți – 3.500
– lucrători stagiari – 200
– lucrători sezonieri – 200
– lucrători transfrontalieri – 100
– lucrători înalt calificați – 800
– lucrători detașați – 700

Potrivit Guvernului României, această decizie asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul țării și, totodată, limitează numărul lucrătorilor străini detașați, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul lor de origine.

Care a fost situația anul trecut

Numărul lucrătorilor străini admiși pe piața forței de muncă din România se stabilește anual, prin hotărâre de Guvern. Cifra din acest an a rămas la nivelul celei din anul trecut.

Guvernul a hotărât să mențină aceeași cifră, stabilită pentru fiecare din ultimii trei ani, în condițiile în care, în primele nouă lunii ale anului trecut, din cele 5.500 de avize de angajare/detașare aprobate au fost eliberate 1.937 de avize. Dintre acestea, 1.362 pentru lucrători permanenți, 393 pentru lucrători detașați și 182 pentru lucrători înalt calificați. Cu alte cuvinte, anul trecut nu au fost ocupate toate locurile oferite de autorități.

Admiterea străinilor pe piața forței de muncă, un venit suplimentar la bugetul României

În momentul eliberării avizelor de angajare pentru lucrătorii nou-admiși pe piața forței de muncă din România, bugetul de stat – estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro – are de câștigat. Asta pentru că la eliberarea avizelor de angajare și detașare, angajatorul/beneficiarul prestării serviciilor plătește un tarif stabilit in lei, echivalentul a 200 de euro.

Totodată, la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plătește un tarif în lei echivalentul a 50 de euro. De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxe, impozitele și contribuțiile prevăzute de lege.

Munca la negru, inclusiv a străinilor, este sancționată

Pe de altă parte, Inspecția Muncii din România a aplicat deja amenzi de aproape 300.000 de euro, la începutul lunii trecute, pentru munca la negru. În cadrul unor acțiuni de control, au fost depistate 112 persoane care lucrau la negru și, astfel, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 295.444 de euro.

Dintre acestea, în domeniul relațiilor de muncă, la nivelul întregii Românii s-au aplicat amenzi în valoare de 942.000 de lei, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă. Mai mult, inspectorii de muncă au facut cinci propuneri de cercetare penală pentru unii angajatori.

Tot la începutul lunii trecute, inspectorii de muncă au dat amenzi și pentru nerespectarea securității și sănătății în muncă. Astfel, s-au aplicat amenzi în valoare de 387.500 de lei și s-a dispus oprirea a zece echipamente de lucru pentru evitarea accidentărilor. La fel, 680 de angajatori au fost sancționați pentru astfel de abateri.