Dezvoltarea companiilor și internaționalizarea acestora, odată cu avansarea tehnologiei, a dus la ridicarea standardelor atunci când un angajator își caută personal. Adică, dacă în trecut era suficient să îți știi bine meseria, în prezent companiile caută angajați care au o pregătire necesară în domeniul de activitate, dar vor și să determine dacă sunteți o persoană capabilă să răspundă la cât mai multe dintre exigenţele postului.
Așa că la proba de foc – interviul de angajare, angajatorii își pot confirma dacă sunteți sau nucompatibil postului scos la concurs, nu doar fiind angajatul care știe meseria la perfecție. Astfel, în timpul interviului, angajatorul va încerca să vă afle atuurile, să vă evalueze caracterul, experienţa de muncă şi experienţa de viaţă, dar și cât de flexibil și adaptabil situațiilor sunteți.
Așa se face că, la nivel mondial mai mult de jumătate dintre angajatori susțin că pentru ei contează la fel de mult caracterul și personalitatea unui candidat, ca și abilitățile sale în domeniul în care este specializat. Alți 16 la sută dintre angajatori susțin însă că pun pe primul planpersonalitatea unui angajat, în raport cu pregătirea sa tehnică.
Vă prezentăm mai jos cele mai apreciate trăsături de personalitate, de câtre angajatori, și câteva soluții prin care puteți evidenția aceste trăsături, în timpul unui interviu de angajare.
În cadrul unei cercetări realizate de o companie din Suedia, din 400.000 de angajați și studenți din întreaga lume, 86% au indicat că profesionalismul este cea mai căutată trăsătură de personalitate, la angajarea în câmpul muncii. Specialiștii în resurse umane consideră că pentru a demonstra că sunteți un profesionist desăvârșit, este bine să vă prezentați îmbrăcat corespunzător pentru interviul de angajare, să abordați întâlnirea cu un zâmbet discret și să oferiți o strângere de mână fermă. De asemenea, specialiștii susțin că profesionalismul poate fi demonstrat în cadrul interviului de angajare și prin felul în care răspundeți la întrebările care vi se pun. Așadar, fiți atent cum și ce răspundeți și fiți pregătit să răspundeți la întrebări incomode sau să vi se ceară părerea în privința unei eventuale situații de coflict la serviciu.
În prezent este foarte puțin probabil să găsiți un loc de muncă unde să nu fiți înconjurat de colegi și să fiți izolat. Din acest motiv, angajatorii caută candidați care pot demonstra abilități interpersonale excelente și un spirit de echipă bine dezvoltat. Așa că este absolut necesar să menționați în CV-ul dumneavoastră că sunteți jucători de echipă și că aveți abilități de comunicare corespunzătoare, desigur dacă într-adevăr aveți o asemenea trăsătură.
Pe lângă toată pregătirea în domeniul dumneavoastră, companiile caută angajați care să vrea mereu să se dezvolte, să învețe lucruri noi, iar pentru a face acest lucru ei au nevoie de auto-motivare. De exemplu, dacă vă căutați un loc de muncă în domeniul vânzărilor, auto -motivarea este una dintre trăsăturile cheie pentru angajatori. Iar dacă aveți experiență în acest domeniu,pregătiți-vă să prezentați situații în care ați propus soluții mai bune pentru a rezolva o situație.
”Secolul vitezei” în care trăim aduce cu sine și schimbări de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. Sunt oameni care văd și acceptă schimbările foarte ușor, dar sunt și angajați cărora le vinefoarte greu să se adapteze noilor situații din mers. Multe companii au nevoie să se asigure că angajează persoane dornice de schimbare, pentru că lumea evoluează, iar antreprenorii vor să țină pasul cu vremurile, spun specialiștii în resurse umane. De aceea, este important să arăți că ai această trăsătură – flexibilitatea, dar nu e suficient doar să scrii acest lucru în CV. În loc să scrieți acest lucru în CV, mai bine oferiți exemple de situații în care un fost angajator sau client de al dumneavoastră a schimbat cerințele în timp ce lucrați la un proiect, dar pentru că sunteți o persoană flexibilă ați reușit să realizați la timp sarcina pe care o aveați, mai notează specialiștii.
Mai bine de jumătate dintre companiile care au participat la studiul despre care am vorbit maisus au declarat că sunt în căutare de angajați cu o curiozitate intelectuală. Mai exact, angajatorii vor ca subalternii lor să fie atrași să învețe lucruri noi și să țină pasul cu tendințele tehnologice.De exemplu, în timpul interviului de angajare, reprezentanții companiei pot să vă întrebe cum văactualizați cunoștințele. Atunci este momentul ideal să menționați la ce cursuri de formarecontinuă ați mers sau modul în care vă informați despre ultimele invenții și tendințe în domeniul dumneavoastră de activitate. La fel, ați putea fi intrebat despre un moment anterior în care a fost necesar să introduceți ceva nou în modul de lucru și să explicați cum ați gestionat situația.
Pentru că lumea e într-o continuă schimbare, dar din păcate nu toți pot ține pasul cu ea, tot mai multe companii caută să profite de pe urma avantajului de a avea mentori în rândul angajațilorsau sunt în căutare de angajați care se pot dezvolta ca mentori. Astfel, companiile folosesc experiența acestor angajați pentru a-i ajuta pe ceilalți muncitori, dar și pentru a rezolva unele probleme din colectivul de muncă. În acest fel, companiile încearcă să facă tot posibilul ca angajații să nu se simtă izolați la job și, totodată, să contribuie la liniștea din cadrul companiei.Așa că, în timpul interviului puteți fi întrebat dacă ați gestionat situații în care ați colaborat cu colegi mai puțin performanți și cum ați rezolvat problema.
Informațiile și exemplele pe care le-am prezentat nu au un singur răspuns și nu sunt singurele situații în care ați putea fi pus în timpul unui interviu de angajare. Însă, trăsăturile enumerate mai sus îi pot oferi angajatorului șansa de a vă cunoaște personalitatea și de a decide dacă sunteți sau nu un angajat pe potriva funcției libere.
În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă, asigurați-vă că ați prezentat aceste șase trăsături de personalitate în CV-ul dumneavoastră și că le puteți confirma cu argumente și exemple solide, în timpul interviului de angajare.