Majoritatea companiilor din întreaga lume sunt interesate în formarea de lideri, dar nu știu cum să procedeze pentru a-i forma pe aceștia. Antreprenorii profesioniști au nevoie de o strategie pentru a-și dezvolta acești lideri, chiar dacă în mare parte ei sunt șefii care pun în funcțiune motorul unei companii sa afaceri.
Dacă antreprenorii ar fi întrebați care este cel mai important obiectiv din agenda lor, răspunsul ar fi formarea de lideri în rândul colaboratorilor lor. Așa susțin mai mult de jumătate dintre antreprenorii din întreaga lume. Aceștia sunt preocupați de formarea noilor lideri pentru că sunt de părere că schimbarea persoanelor face diferența în rezolvarea problemelor de șomaj cu care se confruntă companiile.
Principalele probleme sunt criteriile necesare care stau la bază atunci când sunt aleși acești viitori lideri. Una dintre condițiile după care sunt aleși unii potențiali lideri este ca persoana selectată să aibă cea mai mare dispoziție să lucreze mai mult, fără a conta alte calități ale sale. Astfel, dacă persoana îndeplinește această cerință este selectată de antreprenori ca să fie un viitor lider.
O altă chestiune care se transmite în rândul antreprenorilor este „cunoașterea stilului de lider”, pentru a defini ce este necesar de a dezvolta în alte persoane liderismul. În același timp, doar 20% dintre potențialii lideri cunosc și stăpânesc modul de conducere a unei întreprinderi.
Primul pas în alegerea viitorului lider este găsirea angajatului dispus să se îndepărteze de poziția sa actuală și să depună efort suplimentar pentru o cauză anume sau pentru atingerea unui obiectiv al companiei.
Printre caracteristicile ce definesc un viitor lider sunt: capacitatea de a anticipa anumite lucruri sau anumite riscuri și capacitatea de a ști să țină cont de alte păreri.
IATĂ alte câteva calități pe care trebuie să le întrunească un potențial lider:
1. Avansează „cu” sau „fără” a fi motivat de șefi
În multe companii se confundă liderismul cu „șeful”, care are o oarecare frică, care generează frustrare sau deranj în rândul angajaților. Cine caută să fie un bun lider continuă să o facă prin muncă, gandindu-se cum să facă astfel încât să realizeze obiectivele ce îi sunt puse în față, în mod cât mai eficient, iar în timp să-și valorifice și mai mult aceste capacități.
2. Vede problemele pe care alții nu le văd
Un viitor lider nu se așteaptă să primească instrucțiuni tot timpul, ci demonstrează prin, experiență că poate să rezolve problemele apărute cu mult tact. Este un concept, dar orientat spre acțiune, cu capacitatea de a anticipa și reacționa în fața problemelor ce pot apărea în cadrul companiei.
3. Lucrează la strategia sa
E dificil să te transformi într-un lider ce propune schimbări, dacă tu nu cunoști care sunt punctele tale forte, oportunitățile, dar și defectele tale profesionale. Cine are aptitudini pentru a fi lider nu așteaptă să fie împins din spate spre dezvoltare, ci investește timp pentru a identifica în ce mod își poate exploata potențialul. De asemenea, pentru a ajunge la acest punct de autocunoaștere este necesar să nu te simți frustrat în fața unui șef care este împotriva dezvoltării angajaților. Pe lângă toate, un potențial lider citește și se informează despre cum își poate valorifica la maximum potențialul de lider.
4. E mai tăcut decât vorbăreț
Cine speră să ajungă în rezerva de lideri ai unei companii începe prin a fi observator, știe să asculte și să primească sfaturi. Acest ultim lucru menționat este vital, pentru că în majoritatea situațiilor, profesioniștii trebuie să știe să fie în defensivă și să se poată justifica, atunci când au loc diverse comentarii referitor la adresa activității lor.
5. Caută un sponsor
Pentru a crea o traiectorie de liderism trebuie să identifici mai întâi de toate cine vrei să te învețe cum să faci acest lucru și cum să-ți dezvolți drumul profesional. În special pentru persoanele angajate în câmpul muncii și aflate sub vârsta de 34 de ani, sugestia este să caute o companie ce le pot da un impul în acest sens. Aceasta este compentența unui sponsor, care este diferit față de un mentor, pentru că el patronează persoana care are calități de lider în traiectoria sa și nu se limitează doar la a da sfaturi. Astfel, trebuie să vă reuniți o dată la 6 sau 12 luni, pentru a vedea cum decurge procesul de îndeplinire a obiectivului de dezvoltare a potențialului lider.
La fel, specialiștii în resurse umane menționează că o activitate importamtă este protejarea acestor noi lideri. Asta însemnând că este important nu doar să fie o persoană dotată, ci mai important este ca nivelul de dezvoltare al acesteia să fie păstrat la nivelul de profesionalism și liderism deja ajuns, pentru ca într-un final să se materializeze atunci când persoana ajunge un lider în cadrul companiei.