În primele două luni ale acestui an, 2.368 de persoane au participat la programele de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România. Cele 111 cursuri de studiu au fost organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor, a centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi prin intermediul furnizorilor de formare autorizaţi.
Cei mai mulţi şomeri au fost instruţi pentru a căpăta meseria de operator de intorducere validare şi prelucrare date (211 persoane), iar alţi 199 de şomeri au căpătat profesia de inspector/referent resurse umane. Alte 120 de persoane vor fi instalatori pe instalaţiile tehnico sanitare şi de gaze. În acelaşi timp, 114 persoane s-au specializat ca lucrători în comerţ, iar alte 107 persoane au îmbrăţişat meserii de frizer, coafor, manichiurist sau pedichiurist.
Majoritatea cursanţilor – 48,93% – au studii medii, 34,01% au studii primare şi 17,06% deţin diploma de studii universitare. Cele mai interesate de aceste cursuri au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, dar cele de peste 45 de ani. Tinerii sub 25 de ani interesaţi de programele de formare profesională au fost în proporţie de 23,66%.
Din numărul total al persoanelor care au participat la aceste cursuri, 2.058 nu au un loc de muncă, iar alte 239 de persoane nu beneficiază de gratuitate. Datele colectate la nivelul întregii Românii arată că cea mai mare pondere în cadrul acestor cursuri o au femeile – 1.407 femei au participat la aceste programe de formare profesională.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a României şi-a propus ca în acest an să organizeze programe de formare profesională pentru 44.626 de persoane.
Dintre acestea, 40.662 sunt şomeri aflaţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, iar 846 de persoane beneficiază de servicii de formare profesională gratuită. Asta pentru că din această categorie fac parte 696 de persoane aflate în detenţie şi 150 de persoane care şi-au recăpătat capacitatea de muncă după concediul de maternitate, după o perioadă îndelungată de boală sau din alte motive.
Aceste programe de studiu sunt gratuite şi sunt finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj al României. Scopul cursurilor este calificarea şi recalificarea persoanelor, dar şi iniţierea, perfecţionarea şi specializarea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
În total, statul român urmează să organizeze şi să finanţeze desfăşurarea a 2.287 de programe de formare profesională, în acest an.