Tot mai mulți europeni preferă să lucreze part-time. Acest fenomen este unul pozitiv, deoarece persoanele beneficiază de mai mult timp liber și au posibilitatea să aibă și alte preocupări. Mai mult, munca part-time oferă oportunități de angajare pentru persoanele care au fost anterior excluse de pe piața forței de muncă: cum ar fi mame, lucrătorii în vârstă și studenții. Totuși există și latura negativă: salarii mici, lipsa posibilității de avansare în carieră și micșorarea impozitelor achitate la fondul de pensionare.
Pe parcursul ultimilor ani, acest fenomen a crescut în țările din Uniunea Europeană. Această creștere s-a evidențiat în Croația și Polonia, cu 16,8 la sută și, respectiv, 18,9 la sută. Creșterea a fost deosebit de puternică în rândul bărbaților: cota aproape s-a triplat în Grecia, Cipru și Slovacia și mai mult de două ori în Bulgaria, Cehia, Irlanda, Spania și Malta. Schimbările în rândul femeilor au fost mai modeste.
Chiar și așa, statistiticile arată că femeile preferă mai mult să lucreze part-time. În 2015, doar 8,9 la sută dintre bărbații din UE au lucrat part-time, în timp ce 32,1 la sută dintre femei au preferat să aibă un job care să le ofere mai mult timp liber.
Dacă ne referim la amplasarea geografică, atunci în țările din Europa Centrală și de Est munca part-time este un fenomen marginal, în timp ce în țările occidentale este răspândit pe larg. Dintre toate țările membre ale UE, Olanda se diferențiază la acest capitol. Aici, fiecare a patra femeie și fiecare al cincilea bărbat lucrează part-time.