Este deja bine cunoscut faptul că britanicii au votat pentru ieșirea duâin Uniunea Europeană. Astfel, mulți au început să facă speculații de diverse genuri, iar mulți au spus că străinii vor fi expulzați din Marea Britanie.

Totuși, unele date arată cu totul o altă situație. Deși declară că vor să părăsească Uniunea Europeană, în același timp Marea Britane îndemnă europenii să vină să muncească la ei, oferind zeci de mii de locuri de muncă.

Pe platforma EURES, acum există peste 66,6 mii de locuri de muncă puse la bătaie în Regatul Unit, dintre care 58,8 mii de job-uri sunt permanente. Doar 973 sunt dedicate persoanelor cu studii superioare, în timp ce 536 adresate celor care au terminat liceul. Gama de oferte este variată. Astfel, de la chimişti, învăţători, programatori sau directori financiari, britanicii caută şi îngrijitori, chelneri sau operatori de maşini. Iar salariile nu sunt deloc mici.

Brexitul din Marea Britanie va veni și cu mari consecințe atât pentru Marea Britanie, cât și pentru întreaga Uniune Europeană. Potrivit specialiștilor, ieșirea Marii Britanii din UE va avea un efect negativ în primul rând asupra bugetului comunitar.

Totodată, Brexitul va afecta și România în calitatea sa de membru al Uniunii Europene. Se prognozează o micșorare a bugetului total pentru România cu 15%. Iar acest lucru ar putea genera și o pierdere a aproximativ 20 de mii de locuri de muncă.