Finalizarea studiilor la liceu aduce un nou început pentru tinerii absolvenți. Totuși, la acest început de drum ei sunt nevoiți să facă o alegere care le va marca restul vieții, în cele mai multe cazuri. Este vorba despre alegerea facultății, adică a profesiei.

Unul dintre liderii din România de pe piaţa de externalizare a proceselor de HR susține că facultăţile cu profil de inginerie software sau de Limbi Străine sunt acele care le va asigura tinerilor specializați un loc de muncă și un salariu decent.

În mediue, un tânăr specialist în IT poate începe cu un salariu net de la 3.500-4.000 de lei.

Un salariu bun vor putea găși cu ușurință și persoanele care cunosc o limbă străină, dar anume exotică. Cunăscătorii de engleză, franceză sau italiană pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

Tinerii din România fug de științele exacte, fapt pentru care țara noastră se clasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu, ponderea absolvenţilor în ştiinţe exacte, matematică şi calculatoare este de numai 5,8%, adică un număr de 9.000 de licenţiaţi. Iar în prezent tinerii absolvenți ai științelor exacte sunt la mare căutare.