Tinerii din România fug de științele exacte, fapt pentru care țara noastră se clasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu, ponderea absolvenţilor în ştiinţe exacte, matematică şi calculatoare este de numai 5,8%, adică un număr de 9.000 de licenţiaţi.

În fruntea acestui clasament se află Marea Britanie, cu 16,8% dintre licenţiaţi sunt absolvenţi de ştiinţe exacte, Malta, cu 15,2% şi Germania, cu 14,4%, în timp ce în SUA ponderea este de 8,7%, iar în Japonia este chiar mai mică decât în România, de 3,1%.

La coada clasamentului se mai află Belgia, cu 5,5% şi Bulgaria, cu 5%, în timp ce media UE este de 10,1%.

Anume din motiv că foarte puțini tineri aleg să-și facă studiile la o facultate cu profil real, absolvenții de la aceste facultăți sunt foarte vânați pe piața muncii. Pe piața muncii din România etse un mare dificit de programatori.

Decanul Facultăţii de Automa­ti­că şi Calcula­toare din Uni­ver­sitatea Politehnică din Bucureşti susține că în următoarea perioadă piaţa forţei de muncă din România va avea nevoie de apro­ximativ un milion de specialişti în IT.  Această țintă ar putea fi atinsă prin intermediul programelor mai scurte de educaţie, livrate sub formă de învăţământ postliceal sau ca programe echivalente cu doi ani de facultate, spun decanii facultăţilor cu profil IT din Bucureşti, instituţii care „produc“ anual 1.000 de ingineri de IT.

 

„Cred că ar trebui creată o formă de învăţământ care să formeze tinerii printr-un program de învăţământ de scurtă durată, echivalent cu doi ani de facultate, de exemplu. Astfel, se pot crea programatori care să nu fie nea­părat ingineri de calculatoare. Nivelul de competenţă al unui IT-ist care repară din când în când trei calculatoare la un oficiu poştal din provincie nu tre­buie să fie atât de ridicat“, a spus Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automa­ti­că şi Calcula­toare din Uni­ver­sitatea Politehnică din Bucureşti.

Această părere o împărtășesc și profesorii Fa­cultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti. „O solu­ţie ar fi dezvoltarea învăţă­mântului liceal şi postliceal în domeniu, pe baza unui parteneriat public-privat, care ar conduce la crearea unui corp de specialişti de nivel mediu şi care ar satisface nevoia mare şi în creştere, manifestată de companiile din domeniu, fie ele româneşti, dar mai ales străine, pentru acest tip de pregătire”.