O acțiune amplă de protest va fi organizată, astăzi, timp de o oră, în toată țara. Angajații din administrațiile publice locale din țară sunt nemulțumiți de condițiile în care activează și solicită normă hrană, tichete de vacanță și salarii mai mari.
În opinia mai multor lideri sindicali din țară, autoritățile centrale nu au luat măsuri la nenumăratele adresări venite din partea bugetarilor, chiar le-au ignorat, mimând în astfel dialogul social.
În județul Timiș, angajații din 51 de primării vor iești astăzi la grevă. Oamenii susțin că sunt discriminați când vine vorba de salarii.
Aceeași situație este și în județul Covasna, unde 600 de angajaţi din administraţia publică locală participă la greva generală.
Valer Suciu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, declară că autoritățile centrale sunt obligate să soluționeze urgent problemele majore cu care se confruntă salariații din administrația publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt și rămân cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar.
Majoritatea angajaților din primării și consilii județene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie: 1.250 de lei de la 1 mai 2016.
Liderul Sindicatului „Nova Vita”, Ferencz Tibor Lajos, susține că, în ultimii 26 de ani, administraţia locală a fost lăsată pe ultimul loc. ”Suntem consideraţi, cum s-ar spune, ultima pingea la cizmă, suntem cea mai defavorizată categorie de bugetari”, a declarat liderul sindical.
„Intenția noastră nu este să ajungem la acțiuni de protest. Nu ni le dorim, ne cerem scuze tuturor cetățenilor. Efectiv am fost obligați să recurgem la treaba asta din cauza guvernanților. Peste 60% din administrația locală, mă refer la toți, nu doar la Timișoara, angajații din municipii, orașe, comune în special.. peste 60%, de la comune în sus, au salariile la nivelul salariului minim pe economie. Asta cu tot cu ani de vechime în spate, cu experiența pe care o au colegii noștri, fără să se facă diferența între cei angajați cu studii superioare și cei fără studii”, a explicat Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și vicepreședinte al FNSA.
Comenteaza
Autentificarea este necesara pentru a comenta