Studiile de psihologie organizațională încurajează ca la locul de muncă să existe un nivel de relaționare cât mai înalt, între colegi. La fel, specialiștii subliniază că este important ca la serviciu să avem prieteni, pentru că astfel atingem succesul profesional și suntem mai mulțumiți de ceea ce facem.
Pe de altă parte, în cultura occidentală, abordarea problemelor personale la birou este nerecomandată. Asta pentru că se consideră că abordarea acestor tipuri de subiecte îți pot știri din credibilitate. În acest fel, tot ce ține de viața personală se discută înfara orelor de muncă. Și aici apare întrebarea: Ce spunem și ce nu la birou?
Specialiștii recomandă ca atunci când vrei să-ți împărtășești problemele personale să-ți amintești că jobul nu este locul potrivit a face acest lucru. Asta pentru că din relatările tale s-ar putea înțelege că te plângi sau că bârfești. Un alt motiv este legat de faptul că nu toată lumea este interesată să-ți asculte necazurile, pentru că le are pe ale sale, sau pur și simplu colegii tăi ar putea simți că le vorbești despre lucruri care nu-i privesc.
Atunci când, însă, problema ta personală îți poate afecta munca se poate renunța la discreție. Specialiștii recomandă să discuți situația cu superiorul tău sau să ceri sfaturi și ajutorul colegilor, pentru a găsi o soluție și a-ți continua liniștită activitatea profesională. Dacă problema nu îți afectează munca, nu e bine să o expui public, pentru a nu se înțelege că vrei un tratament preferențial sau pentru a evita ca întregul colectiv să-ți plângă de milă.
În concluzie, singurele lucruri legate de viața personală care se discută cu șeful sau colegii sunt cele care îi privesc direct. De exemplu, îți vei anunța șeful și colegii, în cazul în care trebuie să ai grijă de un copil sau un părinte bolnav pentru că cel mai probabil va fi necesară o modificare în program. La fel, e recomandat să anunți colectivul dacă suferi de o afecțiune cronică ce necesită spitalizare.
În același timp, specialiștii în psihologie trag un semnal de alarmă. Dacă te plângi mereu de problemele personale, poți da de înțeles că deja ai o viața prea complicată pentru a te implica în proiecte noi. E bine să nu povestești șefului direct, nici altor colegi, problemele financiare pe care le ai cu partenerul de viață sau pe care le au copiii tăi la școală. Nu împărtăși colegilor nici certurile cu vecinii, nici problemele tale cu mașina, nici procesele civile în care ești implicat.Astfel, îți poți lua adio de la oportunitățile de promovare profesională. Cu alte cuvinte, expunerea constantă a problemelor personale te poate costa avansarea în carieră, mai spun specialiștii.
Mai mult, aceștia susțin că nu e recomandabil nici să declari cu voce tare că visul tău e să îți strângi lucrurile și să pleci într-o călătorie în jurul lumii. E bine să știi doar tu ce vrei să faci și ce planuri ai în cap.
În schimb, tot mai multe companii observă că angajații lor sunt mai implicați și mai productivi atunci când pot fi ei înșiși și își pot manifesta personalitatea. Astfel, se încurajează expunerea liberă a hobby-urilor și descrierea a cum îți petreci tu timpul în afara orelor de muncă.
În concluzie, vă îndemnăm să fiți discreți când vine vorba de expunerea problemelor personale la locul de muncă și să vă gândiți de două ori, înainte de a deschide gura și de a împărtăși tot felul de intimități despre tine, la serviciu.