Trebuie să faci o serie de reduceri și o selecție de personal dintre cei mai buni angajați, pentru ca afacerea ta să prospere, iar angajații să fie din ce în ce mai profesioniști. Dar cum faci acest lucru? S-ar părea că mai aveți nevoie de cadre de perspectivă, dar e posibil ca ele să fie deja printre personalul dumneavoastră și ele înțeleg importanța lor în cadrul companiei.

 Însă, într-o zi, un astfel de angajat cu potențial vă pune pe masă cererea de demisie. Acest lucru se explică în cazuri specifice în moduri diferit. Există însă mai multe situații care pot fi prevenite din timp.

 Să le examinăm în detaliu.

1. Nu lăsa să apară problemele, rezolvă-le din timp – Rezolvă problemele nu pe măsură ce apar, ci anticipându-le. De exemplu, nu așteptați până când angajatul primește o ofertă de avansare în job, de la o altă companie, care să-i ofere condiții ce îl mulțumesc pe acesta. Statisticile arată că perioada medie de muncă și a personalului tânăr activ este de 28 de luni, iar 75% dintre acești angajați în primul lor an de muncă primesc cel puțin o ofertă de a se angaja în altă parte. În acest caz, un răspuns rapid, la cerere, ar trebui să fie promovarea cu fermitate a angajatului subordonat, pentru rezultate bune și recompensarea acestuia cu bonusuri bine meritate. De multe ori, există angajați care nu-și arată mereu nemulțumirea în mod public, dar la prima ofertă avantajoasă, fără a sta mult pe gânduri și fără a spune nimic, părăsesc compania dumneavoastră. Asta pentru că în multe companii există așa-numita „stres-cultură”, ceea ce înseamnă cerințe ridicate privind activitatea și volumul de muncă, fără furnizarea adecvată a resurselor și fără susținere. Așadar, învățați să susțineți un nivel ridicat de cereri de producție, asigurând un nivel ridicat de sprijin – nu neapărat material.

2. Sprijinul nematerial – Este posibil să sune standard și să nu vă spunem ceva nou, dar cu angajații ar trebui să fiți prieteni și să comunicați. În acest fel, veți găsi o abordare individuală pentru fiecare dintre ei. Cum altfel se poate anticipa că un anumit angajat, fiind nemulțumit de orice flux de lucru care apare la un moment dat, să vrea să plece din companie? Conform teoriei motivației a lui Douglas McGregor, angajații sunt între cei doi poli ai ”Motivației X” și ”Motivației Y”. ”Motivația X” – este munca pentru bani, iar ”Motivația Y” – este munca pentru realizarea potențialului lor și pentru o creștere profesională.Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare de dumneavoastră pentru a-i motiva pe angajați și să știți cum să procedați în raport cu ei. În acest fel, veți ști cum să îi motivați și cum să le înțelegeți dorințele. Statisticile mai arată că 53% dintre angajați ar reacționa destul de calm la întârzierea salariului, în cazul în care le-ar fi furnizate produse alimentare și de divertisment la birou sau ar avea un program flexibil.

3. Setați obiectivul și oferiți-le inspirație – Încercați să deveniți un mentor pentru angajații cu potențial. Aflând interesele lor individuale, obiectivele și planurile de viitor, veți putea dezvolta o listă de sarcini corespunzătoare și veți putea stabili pentru fiecare dintre ei rolul în echipă. Ascultați ideile angajaților cu potențial, puneți-le noi provocări și analizați rezultatul muncii acestora. De asemenea, încercați să îi oferiți angajatului cu potențial o anumită autoritate, dar vorbiți deschis cu acesta și împărtășiți-i viziunea dumneavoastră asupra viitorului companiei. Acest lucru ar trebui să îl faceți în cazul în care nu sunteți sigur că îi puteți oferi mai mult angajatului sau provocările acestuia nu pot fi aplicate pentru moment. În companiile în care angajații sunt prost informați și prost încorporați în viața interioară a colectivului personalul este cu 30-50% mai mare. Numai 30% din acești angajați sunt cu adevărat inspirați de munca lor, iar 20% dintre aceștia urăsc locurile lor de muncă, dar ascund acest lucru.

4. Stabiliți claritate și precizie – Angajații companiei trebuie să aibă o înțelegere clară a perspectivelor lor pentru avansarea în carieră, a modalităților și oportunităților de promovare. Stabiliți managementul companiei astfel încât fiecare angajat în parte să facă ceea la ce se pricepe el cel mai bine. În cazul comunicării neclare în cadrul echipei și lipsa de înțelegere a regulilor de joc, există un risc de utilizare irațională a angajaților și, în consecință, vă veți confrunta cu un deficit de personal în poziții cheie. În cazul în care angajatul cu potențial este nemulțumit de poziția sa este necesar să fie mutat într-un alt departament sau să îi fie stabilită o fișă individuală pentru a-i fi revăzute scopurile și obiectivele, asigurându-vă astfel că potențialul profesional al acestuia va fi utilizat în modul cel mai productiv. În plus, aceasta este cea mai bună opțiune în cazul riscului pierderii angajatului: este mai bine să fie găsit un loc potrivit pentru acest angajat cu potențial, decât să vă confruntați cu plecarea sa într-o altă companie, în funcția dorită.

5. Creați atmosferă – De multe ori am auzit opinia potrivit căreia munca îți poate aduce satisfacție doar cu una dintre cele trei avantaje: salariu mare, un lider loial sau o echipă bună. Dar de ce să nu vă asigurați că angajatul poate avea toate cele trei avantaje de mai sus? În mâinile dumneavoastră stă capacitatea de a mobiliza echipa, pentru a crea condiții de încredere reciprocă și de sprijin reciproc. Acest lucru este imposibil de realizat fără simpatie personală și prietenie. Fiecare angajat va fi în măsură să demonstreze rezultate bune și muncă productivă, într-un mediu plăcut și fiind însoțiți de colegi deschiși, prietenoși și săritori la nevoie (sau cel puțin înainte de a lua decizia de a merge la o altă companie). Echipele slabe fac greșeli cu 41% mai des decât în cazul echipelor prietenoase și motivate.

În opinia dumneavoastră, care este motivul pentru care cei mai mulți angajați părăsesc o companie?