Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 50.000, anul trecut. Cifrele sunt în creștere cu 11.500 locuri de muncă vacante, față de anul anterior, iar cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat în industria prelucrătoare – peste 27% din numărul total al acestora. Datele au fost prezentate, astăzi, de Institutului Național de Statistică din România.
Potrivit INS, în industria prelucrătoare sau fost înregistrate 13.700 locuri vacante, iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,23%. La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile din industria extractivă (0,15%, respectiv 100 locuri vacante), urmate de producția și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,19%, respectiv 100 locuri vacante).
Locurile de muncă vacante în sectorul bugetar
Sectorul bugetar a însumat peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administrația publică (8.200 locuri vacante), urmată de sănătate și asistență socială (6.500 locuri vacante), respectiv învățământ (2.500 locuri vacante).
Locuri de muncă vacante în domeniul cultural
De asemenea, Institutul Naţional de Statistică subliniază că cea mai relevantă creștere a ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,72 puncte procentuale), iar în alte activități de servicii (-0,05 puncte procentuale) s-a înregistrat cea mai mare scădere a indicatorului.
Cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât și al numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a constatat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,52% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 14.700 locuri vacante), urmate de ocupațiile de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (1,21% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 7.500 locuri vacante.
Puţine locuri de muncă vacante pentru doritorii de a lucra în administraţia publică
La polul opus, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată s-a constatat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,47% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,72% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 2.200 locuri vacante).
Unde s-au înregistrat cele multe şi cele mai puţine locuri de muncă vacante
Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Vest (1,78%), respectiv Nord-Vest (1,31%). Potrivit Institutului naţional de Statistică al României, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată în regiunea București-Ilfov (12.400 locuri vacante), care a reprezentat aproape o pătrime din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga țară. Regiunile Vest (8.200 locuri vacante), respectiv în Nord-Vest (8.100 locuri vacante) au însumat circa o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.
În acelaşi timp, cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,44%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,60%, respectiv 2.800 locuri vacante).