Rețeaua Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană organizează o serie de evenimente adresate în special angajatorilor, sub egida “European Employers’ Days”. Evenimentele vor avea loc în perioada 4 – 15 aprilie şi sunt dedicate tuturor angajatorilor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, care face parte din această structură.
Această inițiativă a Serviciilor Publice de Ocupare subliniază importanța angajatorilor, ca fiind unul dintre cele mai relevante grupuri țintă, fiecare stat membru concentrându-se asupra nevoilor specifice pieței muncii.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România va participa la aceste evenimente prin acțiuni specifice, respectiv: organizarea bursei generale a locurilor de muncă în data de 14 aprilie 2016 și discuții cu patronatele și sindicatele reprezentative la nivel național, în vederea îmbunătățirii colaborării și întărirea parteneriatelor cu angajatorii.
Obiectivele acestei inițiative sunt de a realiza un contact cu un număr cât mai mare de an gajatori, de a întreține un dialog între Serviciile Publice de Ocupare și de a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de ocuparea forței de muncă.
De asemenea, prin această acţiune, Rețeaua Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană îşi propune să contribuie la schimbul de cunoștințe și de bune practici cu privire la punerea în aplicare a garanției pentru tineret, deoarece majoritatea serviciilor publice pentru ocuparea forței de muncă au fost desemnate puncte naționale de contact pentru această reformă fundamentală. Garanția pentru tineret este o reformă ambițioasă la nivelul întregii UE care își propune să-i ajute pe toți șomerii sub 25 de ani să își găsească un loc de muncă.
Rețeaua Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană își propune să ajute statele membre ale UE să își coordoneze mai bine politicile și acțiunile de reducere a ratei șomajului de la an la an.
Totodată, această structură oferă oportunități mai mari pentru a compara performanțele serviciilor publice de ocupare a forței de muncă din diferite ţări membre ale UE, pe baza unor criterii de referință relevante, pentru a identifica bune practici și pentru a îmbunătăți cooperarea, inclusiv prin intermediul învățării reciproce și al unor programe de asistență.
Amintim că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, rata șomajului va continua să crească în întreaga lume, în acest an, dar și în 2017. Specialiştii OIM au stabilit că în acest an se vor simți efectele încetinirii economice globale de anul trecut.
Potrivit statisticilor Organizației Internaționale a Muncii dacă anul 2015 s-a încheiat cu 197,1 milioane de persoane fără un loc de muncă, atunci în acest an 2,3 milioane de lucrători vor devini șomeri, şi astfel numărul persoanelor fără un loc de muncă va ajunge la finalul anului la 199,4 milioane de șomeri.
La nivel mondial, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, unul din patru muncitori au un job stabil, care de asemenea subliniază că aceste modele de muncitori se reduc în ţările cu o economie avansată și sunt raritate în statele în curs de dezvoltare.