Migrația, rata scăzută a natalității și calitatea sistemelor de învățământ afectează foarte mult piața forței de muncă din Europa de est. În aceste condiții, sporul natural negativ a pus o presiune și mai mare pe piața forței de muncă din țări unde și așa era foarte dificil să găsești angajații potriviți pentru toate posturile vacante.
Statisticile oficiale arată că populația României a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar în ultima luna din anul trecut – cu aproximativ 6.300 de persoane, astfel că ne confruntăm cu o criză a forței de muncă specializate. Totuși, România nu este singura țară din Europa de est care se confruntă cu o astfel de problemă.
Din Polonia până în Bulgaria și din țările baltice până în România, tot mai multe companii din Europa de est găsesc cu dificultate angajați calificați, iar această lipsă acută a forței de muncă pregătite limitează creșterea economică a unor țări care încearcă să ajungă din urmă Occidentul.
În Slovacia, din cauza lipsei de angajați pregătiți în domeniu, industria auto are de suferit, iar în Polonia lipsa specialiștilor este compensată prin importarea forței de muncă din țările vecine.
Care sunt țările afectate cel mai mult
Cea mai mare criză de angajați calificați este Cehia. Această țară are în prezent 150.000 de locuri de muncă vacante numai în industrie. Potrivit estimărilor făcute de Bloomberg, creșterea economică înregistrată de această țară de la un semestru la altul anul trecut este nesemnificativă.
În același timp, în Slovacia, unde există deja trei fabrici de mașini sunt necesari mii de angajați. Ca să rezolve această problemă, slovacii atrag oameni din alte țări europene. În special românii cu experiență în industria auto participă periodic prin sistemul,de recrutare. EURES la angajarea în fabricile de mașini din Slovacia. Acolo conaționalii noștri primesc salarii mai mari decât aici.
Pe de altă parte, Polonia preferă să atragă oameni din Ucraina, însă oricum nu reușește să completeze locurile de muncă vacante. Mai mult, unele companii din Polonia au început să majoreze salariile, ca să își mențină angajații. Totodată, companiile sunt nemulțumiți de scumpirea forței de muncă și au amenințat că vor pleca să-și desfășoare activitățile în țări cu brațe de muncă mai ieftine.
O altă soluție este cea văzută de autoritățile din Ungaria, unde doar în industria auto sunt peste 50.000 de locuri de muncă vacante. Guvernul de la Budapesta intenționează să limiteze locurile la facultate, astfel tinerii vor fi încurajați să urmeze învățământul profesional.
Recomandările specialiștilor
Atunci când au decis să-și deschidă afaceri în țările din Europa de est, investitorii au fost atrași de forța de muncă disponibilă și de salariile mici. Însă tot salariile mici au forțat milioane de est-europeni să emigreze în țările vestice.
Specialiștii susțin că „statele din Europa de est sunt captive într-un model de creștere economică pe baza salariilor mici”. Pentru a ieși din acest „sistem” trebuie să realizeze produse complexe, cu o valoare adăugată mai mare. Totuși, dacă produsul este mai complicat, asta înseamnă că și forța de muncă trebuie să aibă o calificare mult mai înaltă, mai explică specialiștii în analizarea pieței de muncă.