Românii care vor să plece la muncă în străinătate au la dispoziție noi locuri de muncă, scoase spre completare de către mai multe state din Uniunea Europeană. Astfel, peste 200 de locuri de muncă vacante sunt puse la dispoziție de angajatorii europeni pentru cetățenii României, în mare parte, în țări precum Germania, Marea Britanie, Slovacia, Suedia sau Cehia.

Deși statele europene anunță aproape săptămânal noi locuri de muncă spre ocupare, pentru cetățenii români, unele oferte se repetă de la o perioadă la alta. Asta pentru că românii nu completează toate posturile libere scoase spre ocupare de către țările din Uniunea Europeană.

Din lista posturilor vacante putem vedea că țările din Uniunea Europeană au nevoie în mare parte de angajați cu studii profesionale, cum ar fi șoferi, bucătari, asistenți medicali, îngrijitori de bătrâni, mecanici, ingineri, electricieni și specialiști în industria auto, și mai puțin de specialiști cu studii superioare.

Cea mai mare nevoie de angajați se pare că o are Marea Britanie, care pune la dispoziție 100 de locuri de muncă vacante, în timp ce Suedia oferă 55 de joburi, iar Germania – aproape 40 de locuri de muncă.

Cele 269 de locuri de muncă sunt împărțite astfel:

Marea Britanie pune la dispoziție 100 de locuri de muncă. Dintre acestea, 50 sunt pentru persoanele care vor să îngrijească de persoane, iar alte 50 sunt pentru cei care vor să ocupe funcțiile de bucătari vacante în acest stat.

 Suedia propune 55 de locuri de muncă. Majoritatea joburilor propuse (20 la număr) sunt pentru personal de serviciu și sunt necesare în special femei.Alte 15 locuri de muncă sunt pentru vopsitori auto, 10 pentru mecanici auto și 10 pentru tinichigii auto.

 Germania oferă 37 de locuri de muncă. Cele mai multe locuri de muncă libere sunt pentru 15 factori poştali, 8 pentru ingineri mecanici, 8 pentru ingineri electricieni 2 pentru energoterapeuţi. Un alt job este pentru un dezvoltator software, unul pentru un modelator specialist Maya/3D Studio Max 3D, unul pentru un inginer calitate (producţia de echipamente în industria aerospţială) și unul pentru funcia de inginer sistem navigaţie satelit Galileo. 

 Slovacia oferă  37 de locuri de muncă. Cele mai multe joburi (30) sunt pentru şoferi de autocamion de transport internaţional, iar alte șapte joburi sunt pentru cei care vor să îngrijească de persoane sau infirmieri.

 Cehia pune la dispoziție 24 de locuri de muncă. Dintre acestea, 19 sunt pentru şoferi profesionişti de camion și 5 pentru şlefuitori sau pilitori.

 Olanda propune 6 locuri de muncă, iar dintre acestea – 3 sunt pentru dulgheri, 2 sunt pentru designeri software și unul pentru un programator.

 Irlanda oferă 6 joburi. Dintre care 5 sunt pentru ciontolitori tranşatori de carne și unul pentru un florar decorator.

 Norvegia pune la dispoziție 2 locuri de muncă. Dintre acestea, unul este destinat pentru un doctorand în departamentul biomedical și unul pentru un postdoctorand în departamentul biomedical.

Spania și Belgia oferă câte un post de muncă fiecare. Astfel, Spania oferă un loc de muncă pentru un maseur, iar Belgia are nevoie de un baby sitter.

 Persoanele care vor să ocupe unul dintre locurie de muncă vacante trebuie să se prezinte la sediul agenţiei judeţene unde își au reședința, unde vor fi îndrumați de către un consilier EURES, sistem prin care sunt oferite aceste joburi.

 Totodată, în perioada 4-15 aprilie, rețeaua Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană organizează o serie de evenimente adresate în special angajatorilor, în cadrul “European Employers’ Days”, despre care portalul nostru a scris anterior. Această inițiativă are scopul de a asigura un contact cât mai bun între angajatori și viitorii posibili angajai și, totodată, își propune să întrețină dialogul dintre Serviciile Publice de Ocupare și conștientizarea problemelor legate de ocuparea forței de muncă din România.