Zeci de mii de funcționari din primăriile din întreaga țară au intrat ieri în grevă generală. Funcționarii au solicitat majorări de salarii cu 25%, bonuri de masă și tichete de vacanță.

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, declară că majorările nu sunt posibile, dar că discuțiile cu sindicaliștii din administrație vor continua.

”În cadrul întâlnirilor le-am explicat oamenilor că nu se poate face o majorare a salariilor cu 25% și oamenii au înțeles că nu se poate face. Deci majorarea cu 25% nu se poate face în bugetul anului acesta sub nicio formă și au înțeles că intrăm în legea salarizării unitare în care încercăm să aliniem salariile din administrația publică locală”, a declarat ministrul în cadrul unui interviu.

Dragoș Pâslaru dă asigurări că discuțiile vor continua pe marginea altor două revendicări, și anume: norma de hrană și vouchere de vacanță.

La rândul lor, liderii sindicali că sunt gata să declanșeze greva generală, începând cu 19 iulie, din cauză că nu s-a reușit să se ajungă la un acord.

Amintim că, ieri, 35.000 de funcționari dintr-un total de 90.000 nu au lucrat.  Asta înseamnă aproape 40 la sută din totalul funcționarilor publici. În primăriile și consiliile județene afectate de greva generală s-au înregistrat doar decese și petiții. În rest, ghișeele și birourile au fost închise.